מה זה בשר חלק?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 25/06/02 04:05 טו בתמוז התשסב

שאלה

לכבוד הרב השלום והברכה!

מישפחתי אינה נוהגת לאכול בשר חלק וכמו כן הם שומרים 3 שעות בין אכילת בשר לחלב אני החלטתי כן להקפיד על אכילת בשר חלק ועל שמירת 6 שעות הבעייה היא שבעיר מוצא משפחתינו באלג'יריה כן נהגו לאכול בשר חלק (רב העיר היה מוכר את כל הבשר הלא חלק לגויים) וכך יוצא שלפעמים בשבת אני נאלץ לאכול דגים וסלטים דיברתי עים מור אבי על כך והוא אמר שישתדל לקנות בשר חלק אך לא תמיד יוצא לו ואז אני נאלץ לפרוש מהארוחה ולאכול משהו אחר מהשאר אבי טוען ואומר שעלי לעשות התרת נדרים ולאכול בשר שאינו חלק אך אני לא מעוניין בכך אודה לכבוד הרב אם יוכל לייעץ לי מה לעשות האים מצווות כיבוד הורים קודמת לכך? וכמו כן האים אני יכול לאכול אצל סבתי שאיני יודע אים הבשר אצלה חלק אך ציינתי בפניה שאני אוכל בשר חלק והיא הבטיחה לי שהיא תישתדל לקנות רק בשר חלק

בתודה מראש!!!

תשובה

ב"ה

מיקי שלום.

כל קונפליקט כדאי לפתור בדרכי נועם ובהסבר .במקרה שלך אין בעיה הלכתית צריך רק להסביר.שמנהג הספרדים לאכול בשר חלק ולשמור 6 שעות.
אין צורך בהתרת נדרים.

ולגופו של עניין.

הספרדים נהגו כפסק בשולחן ערוך להקפיד מאוד על בשר חלק וכך כתב בשולחן ערוך יורה דעה לט

"כל מקום שאסרו סרוכת הריאה אין הפרש בין שתהא הסרכא דקה כחוט השערה בין שתהא עבה וחזקה ורחבה כגודל, ולא כאותם שממעכים ביד ואם נתמעכה תולין להקל, וכל הנוהג כן כאילו מאכיל טריפות לישראל. "

כלומר אם אחרי השחיטה בדקו את הראות וגילו סירכא
(חומר המופרש מהבהמה על מנת לסתום חור שנוצר בראה)
זה אומר שהיה חור בראה והבהמה התגברה על החור וסתמה אותו בעזרת סירכא.
ואם היה חור בריאה הבהמה טריפה!!!!!

וכל מי שממעך את הסירכא ביד ואומר שלא היה חור אם זה נתמעך כאילו מאכיל טרף !!!!
בשר חלק משמעותו שלא הייתה סירכא.

הספרדים קבלו עליהם את הפסק הזה של מרן השו"ע
והם מקפידים ונזהרים בדבר זה.

הסבר לאביך דבר זה ואמור לו שאתה רוצה לנהוג כמו
המנהג של.... אבא שלו הוא הסבא שלך ושזה המנהג של הספרדים.ואם נהגו אחרת אפשר תמיד לתקן ולא צריך התרת נדרים.

חזק ואמץ על שהחלטת להקפיד בדברים הנכנסים אל הפה.

בהצלחה,

עוזיאל