מה המקור לחגוג לביתי בת מצווה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/07/02 01:09 ב באב התשסב

שאלה

אז ככה.

ביתי בעז"ה חוגגת לאחר ט' באב בת מצוה.

שאלותי מהרב:

מה הם ההלכות (הלכות ולא מינהגים) בהקשר זה.

שבת, הפטרה , סעודת וכו'

האם אב צריך לעלות לתורה ולברך "ברוך שפטרנו"?

תודה מראש.

אבא של..

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

ראשית מזל טוב.

עיין בספר "בין האשה ליוצרה" שחיבר ג' אלינסון,
כל ההלכות והדינים והמנהגים לבנות מצווה.

המקור לחגיגת בר מצוה לנער הוא דברי המהרש``ל (ים של שלמה בבא קמא פרק שביעי סי` לז) שעושים סעודה להודות לקדוש ברוך הוא שזיכה את הנער להיכנס לעול מצוות. כך כתב גם המגן אברהם (סי` רכה ס``ק ד. ראה שו``ת חוות יאיר סי` ע, ודגול מרבבה יורה דעה סי` שצא).שנאמר בתורה "ויגדלו הנערים"

. מקור לחגיגת בת מצוה הוא בדברי הבן איש חי (פרשת ראה אות יז) שכתב, וגם הבת ביום שתיכנס בחיוב מצוות, אע``פ שלא נהגו לעשות לה סעודה, עם כל זה תהיה שמחה אותו היום, ותלבש בגדי שבת, ואם יש לאל ידה תלבש בגד חדש ותברך שהחינו, ותכוון גם על כניסתה בעול המצוות. מדבריו משמע שבמקומו לא נהגו לעשות שמחה ביום זה.

גם בשו``ת ישכיל עבדי (ח``ה סי` כח, ח``ו עמ` שלז) ובשו``ת נתיבי עם (סי` רכה) שיבחו מנהג זה וציינו שנהגו לומר דברי תורה ותשבחות לקדוש ברוך הוא, ובכל בודאי שנחשבת הסעודה כסעודת מצוה.

ובודאי צריך לומר ברוך שפטרני (ללא שם ומלכות).
בזמן הסעודה או במהלך החגיגה.

בברכה,

עוזיאל