מדוע לא מברכים 'שעשני גבר'; האם השדים רעים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/11/12 17:35 טז בחשון התשעג

שאלה

שלום רב!

1.קודם כל רציתי לדעת למה אומריך בתפילה "ברוך שלא עשני אישה" ולא "ברוך שעשני גבר"?

2.השאלה הזאת קצת מוזרה אבל היא מסקרנת אותי רציתי לדעת למה חושבים ששדים הם יצורים רעים הרי ה' יצר אותם רעים כדי שיענו את הרעים בגהנום הם בסך הכל עושים את מה שה' רוצה שהם יעשו זה לא הופך אותם לטובים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שלא עשני אישה

לשאלה זו נתנו תשובות רבות, אם תחפש ברשת את המילים "שלא עשני אישה" תמצא פרושים רבים ומגוונים.

אני מבקש להוסיף הבנה אישית, מתוך הכרות עם השוני בין עולם הגברים ועולם הנשים.
כל מי שמלמד בנים יודע שהדרך הכי קלה לעורר אצלם מוטיבציה היא ליצור ביניהם תחרות:
´מי יגמור ראשון´,
´מי יענה ראשון´,
´מי יגיע ראשון´,
הערכה העצמית של הרבה גברים תלויה בכך שיהיו טובים ממישהו אחר. לגברים כאלה חשוב מאוד להיות ראשונים - כך הם מפתחים הערכה עצמית חיובית.
(לכן בעולמות של גברים יש למעמד יצוג חיצוני בולט: כמו הדרגות בצבא או הדג´טים שגברים מתקשטים בהם)
אלו גברים שלא יודעים למצוא את הטוב לעצמם עם עצמם בלבד. האפשרות שלהם להרגיש טוב תלויה בכך שיהיו טובים מאחרים. אפשר שלאור מציאות זו ניסחו חז"ל את הברכה לגבר: ´שלא עשני אישה´.

שדים

אתה צודק - השדים אינם רעים. הם עושים שליחות אלוקית ומבחינה זו הם טובים לבוראם.
אנחנו אומרים שהם רעים מכיוון שתפקידם לעורר בנו רצון לסלק אותם.
ביסודם של הדברים הטוב והרע נעשים על ידי ד´ שמשגיח ומכוון הכל: ´עושה שלום ובורא רע´
ההבדל בין טוב ורע = טוב הוא כל מה שמקרב אותנו אל ד´ ורע הוא כל מה שמרחיק אותנו מד´ (רמח"ל).
לכן אל הטוב אנחנו מצטרפים ואת הרע אנחנו מסלקים.
מבחינה זו ההבדל בין שדים ומלאכים: מלאכים מתקבלים ברצון מפני ששליחותם להועיל לנו, אבל התועלת של השדים, לעורר בנו את הרצון להאבק ולסלק אותם - מבחינה זו אנחנו אמרים שהם ´רעים´ - מפני שהם נועדו להיות מסולקים מאתנו.