מדבר סיני ואוהל מועד

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/08/13 00:12 כח באב התשעג

שאלה

לרב שלום,

מה ההבדל בין מדבר סיני להר סיני?

2.האם אוהל מועד זה המשכן?ולאיזה חלק מהמשכן הכוונה האם לקודש הקודשים?

3. למה נקרא אוהל מועד?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

האזור שמסביב ל-´הר סיני´ נקרא ´מדבר סיני´. אחרי קבלת התורה נשארו ישראל במדבר סיני, שם הוקם המשכן ושם הוא נחנך. יש מצוות שונות שנצטוונו במדבר סיני.

אוהל מועד התקיים עוד לפני הקמת המשכן. בתאור של הימים שאחרי חטא העגל כותבת התורה (שמות לג):
(ז) ומשה יקח את האהל ונטה לו מחוץ למחנה הרחק מן המחנה וקרא לו אהל מועד והיה כל מבקש ד´ יצא אל אהל מועד אשר מחוץ למחנה:
(ח) והיה כצאת משה אל האהל יקומו כל העם ונצבו איש פתח אהלו והביטו אחרי משה עד באו האהלה:
(ט) והיה כבא משה האהלה ירד עמוד הענן ועמד פתח האהל ודבר עם משה:
(י) וראה כל העם את עמוד הענן עמד פתח האהל וקם כל העם והשתחוו איש פתח אהלו:
(יא) ודבר ד´ אל משה פנים אל פנים כאשר ידבר איש אל רעהו ושב אל המחנה ומשרתו יהושע בן נון נער לא ימיש מתוך האהל: ס

מכאן משמע שבעקבות חטא העגל משה הרחיק את אהלו מהמחנה ובאהלו של משה היתה השראת שכינה, כך היה עד שנבנה המשכן ומאז הפך המשכן לאהל מועד, ורק בו שורה השכינה.

המקום נקרא אוהל מועד "כי השם נועד לו שם עד שנעשה המשכן" (אבן עזרא)