לשקר כדי להתקבל לעבודה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/12/09 11:32 יט בכסלו התשע

שאלה

שלום,

לשקר זה אסור, אני יודע את זה. אבל אולי יש נסיבות שבהן מותר להקל?

אם אני צריך למצוא עבודה באופן מיידי ועל מנת למצוא, אני צריך לשלוח קורות חיים למקומות שונים, האם אפשר ''לפאר'' מעט את הקורות חיים כדי לשפר את הסיכויים?

למשל, אם לא שירתתי בצה''ל מסיבה מסויימת, אני יכול לכתוב שכן שירתתי בהנחה שלא יטרחו לבדוק זאת כי כנראה שאדם שלא שירת, המעסיקים יעקמו פרצוף לנוכח עובדה זו.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אני מבין את הצורך שלך למצוא עבודה. זו משימה דחופה, קשה ומסובכת.
עם זאת דווקא במצבים קשים נדרשת הגבורה ביראת שמים. אני בטוח שלא היית מוכן לקבל עבודה בנסיבות שבהם היית נדרש לחלל שבת או לאכול טרפות.
היושר הוא יסוד בדרכי ד': "ועשית הישר והטוב". גדולי ישראל היו מוכנים לשלם מחיר יקר מאוד ולא לוותר על משהו מהאמת המוחלטת.
אין כל היתר הלכתי לשקר, מלבד לדרכי שלום וכן בפוריא אושפיזא ומסכתא. מציאת עבודה אינו נכלל באף אחד מאלה.
אבל אתה יכול להפוך את החסרון ליתרון, אתה יכול להמליץ על עצמך שקורות החיים שלך נאמנים וישרים ואינך מסתיר אפילו את העדר השרות הצבאי. כך המעסיק העתידי, שקורא את קורות החיים שלך ידע שמה שהוא קורא זהו האיש, ללא כחל וסרק, אולי היושר שלך יהיה חשוב לו יותר מאשר השרות הצבאי שחסר אצלך.