לשמוע לרב או לרופא ?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/09/10 13:08 ה בתשרי התשעא

שאלה

ב"ה

שלום עליכם, כבוד הרב.

בשיחה עם מיילדת באחד מבתי החולים בארץ נדהמתי לשמוע שיש פעמים שהרופאים מורים על ניתוח דחוף או זרוז לידה לאישה הרה (עכב מצוקת העובר, לא עלינו, וכדומה), והאישה או בעלה מתקשרים להוועץ עם הרב שלהם. כנראה שלרוב הרבנים מורים להשמע מיידית להוראות הרופאים, אך לא כך תמיד. הדברים מגיעים עד לכדי כך שצוות הרפואי עומד חסר אונים וצופה במוניטור אשר מתעד את דעיכת העובר. לא עלינו. אמרתי לאותה מיילדת (שהיא עצמה דתייה)שלמיטב ידיעתי לא כך היא דרך התורה והיא אמרה שאם אני אשלח לה סימוכין מגדולי ישראל אשר מורים לשמוע לרופאים במצבי חירום שכאלו, ואולי גם בכלל, היא תקח את זה איתה למחלקה, ואולי כך ינצלו תנוקות בישראל.

האם כבוד הרב יוכל, בבקשה, לשלוח לי מקורות בדבר השמעות לדבר הרופאים, אותם אוכל לשלוח לאותה מיילדת?

תודה רבה וגמר חתימה טובה, לך ולכל עם ישראל.

אסף.

תשובה

ב"ה

שלום.

הלכה רווחת היא שאין דבר העומד בפני פיקוח נפש.
זה דבר פשוט וברור. ["ולמפורסמות אין צריך ראיה"].
שהרי אמרה התורה בספר ויקרא פרק [חי] פסוק ה'
"וּשְׁמַרְתֶּם אֶת חֻקֹּתַי וְאֶת מִשְׁפָּטַי, אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה אֹתָם הָאָדָם [וָחַי בָּהֶם,] אֲנִי ה'"

ועיין גם במסכת חולין דף י ש ,חמירא סכנתא מאיסורא"
עיין נא באנציקלופדיה הלכתית רפואית של פרופ' שטייבנרג כרך ה' כל המקורות בעיניין.

וכל מקרה נדון לגופו והמומחים בדבר שוקלים היטב את צדדי העיניין לכאן ולכאן ותמיד צריך להתפלל לסייעתא דישמייא . שהרי יש מקרים מסובכים שאז צריך לקבל החלטה אמיצה כגון מקרה של דין רודף או מקרים של דילול עוברים בהריון רב עוברי וכיווצא בזה.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.