לשון הרע

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/07/13 02:17 כג בתמוז התשעג

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב.

אני בזמן האחרון מאוד משתדלת לתקן את המידות.

ורציתי לשאול לגבי לשון הרע.

כמובן שזה נושא שמאוד קשה להתקדם בו, ובאמת אני מנסה וב"ה גם מצליחה (אם כי לעיתים יש נפילות..)

רציתי לשאול מספר שאלות לגבי הנושא-

1. בזמן עצבנות קורה לא אחת שקשה לי לשמור על הפה ולכן אני מוציאה יותר מדי דברים מהפה שאחר-כך אני ממש מתחרטת עליהם!

ואני יודעת שזה קרה לי לא פעם אחת.. קרה לי על מורה באולפנא שלי (שאני לא כל-כך מסתדרת איתה..) וזה קרה לי על חניך שלי, ועל ה"בוס" שלי בעבודה .. בקיצור- אנשים יודעים עם מי אני מסתדרת ועם מי לא ולמה.. והכל רק מפעמים שפתאום אחד מהם מרגיז אותי, או שאני נזכרת מדבר שאותו בן-אדם הרגיז אותי..

אז- איך אני מתקנת את כל מה שנאמר (בהנחה שהדברים שאמרתי לא אמורים לפגוע בבן-אדם, ואם אני אגש אליו להגיד לו נראלי הוא יעלב..) וגם את כל הלשון הרע שנאמר ולא זכור לי משנים עברו ?

2. יש פיתרון לבעיה שלי שכשאני מתרגזת אני מוציאה דברים שאח"כ אני מצטערת עליהם?

3. בנושא אחר- לפעמים בבית אני מסתובבת עם מכנסיים כשאין אנשים זרים, ורציתי לדעת אם לפני כל ברכה (לא תפילה, או גם בשמע ישראל) אני צריכה ללכת ללבוש חצאית ? בנוסף- אני אומרת תהילים במיטה לפני ק"ש (ובכך משלימה בחודש ספר תהילים שלם). האם אני צריכה לשים לשם כך חצאית ולהתלבש בצורה מכובדת?

4. בעז"ה אני מתחילה השבוע לעבוד בקיטנה של בנים (כיתות א'-ו').

רציתי לדעת - האם מותר לי לגעת (לשם פירגון, כיפים, ענישה וכו'..) בילדים - הם עוד לא בני מצווה. לפי מה שקראתי זה אסור מגיל 9, אך האם יש בעיה לצורך ענישה או בעיית התנהגות או פירגון לילדים שצריכים את זה?

בנוסף- שנה שעברה הדרכתי ילדים בני 9 (עוד לא ידעתי אז שיש איסור נגיעה מגיל 9 ) ונגעתי בהם. השנה הדרכתי את אותם ילדים במשך השנה במסגרת חוג ובמהלך השנה נודע לי על האיסור. אותם ילדים לא מהססים לבוא ולגעת (צ'פחה וכאלה..) האם אני צריכה להגיד להם על כך משהו?

תודה רבה! מצטערת על אורך השאלה!!

מוריה

תשובה

שלום!

יישר כח על השאלות החשובות!

1. יש מחלוקת בין חכמי המוסר (בין החפץ חיים לרבי ישראל סלנטר) אם צריך לבקש סליחה במקרה שבקשת הסליחה רק תפגע. לכן "שב ואל תעשה עדיף".

במקום זה, כדאי להתחזק בלימוד הנושא ובהשתדלות לשיפור היחס כלפי אותו אדם.

במקרים שלא זוכרים - אין תביעה, והעיקר לקבל מכאן ולהבא.

2. להשתדל שלא להיכנס למצבים כאלה. בזמן כעס אכן קשה לשמור על הלשון, ולכן צריך להתרחק מאוד מן הכעס, ולנסות בכל הכח לברוח ממנו.
צריך לזכור שבזמן כעס זה כאילו מישהו אחר שולט בנו ולא אנחנו, ולכן המצב הזה ממש מסוכן לנו, ועלינו לנסות בכל כוחנו להתגבר ולא לתת ליצר הרע לשלוט עלינו.

3. לצורך תפילה צריך להתלבש בצניעות, כיון שבשעת התפילה צריכים להיות לבושים כאילו אנו עומדים לפני מלך.
בשאר דברים כברכות, תהילים, קריאת שמע וכדומה - אפשר להקל.

4. לצורך פרגון אסור, כיוון שזו נגיעה המקרבת. לצורך ענישה, תפיסת ילד בורח וכדומה - אם אין אחר שיכול לעשות זאת - מותר.

יש להבהיר לילדים שלא מקובל עליך שנוגעים בך, ולדרוש בנעימות אך בתקיפות שלא יגעו בך.

בהצלחה!