לשון הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/07/10 23:17 כב בתמוז התשע

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני לא יודעת מה לעשות!ב"ה אני לקחתי על עצמי ללמוד הלכות לשון הרע אך אני לא בקיאה בכל ההלכות ואני כל פעם נופלת במשהו שלא חשבתי שיש איתו בעיה.

הפעם סיפרתי לחברה שלי ,סתם כדי לשפוך את הלב לא במטרה לגנות ,על קרוב שלי כמובן בלי לומר שם.חשבתי שאם לא אומרים שם וזה לא במטרה לגנות אז אין בעיה.

א.ובאמת מה הבעיה אם לא יודעים מי הבן אדם?והמטרה לפרוק את מה שעל ליבי?

אבל קראתי שזה בגדר לשון הרע האסור מן התורה ולא רק זאת חטאתי בכך שבנוסף דנתי אותו לכף חובה.

ב.איך אוכל לתקן זאת?

ג.איך דנים באמת לכף זכות כאשר לא נראה שניתן באמת לדון לכף זכות?הרי אני לא יכולה להעמיד פנים ולהמציא משהו.

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

למיטב ידיעתי אם השומע לא יודע ולא יכול לדעת על מי את מדברת (כלומר שאת לא אומרת 'חברה מהכיתה' או 'דוד שלי', אלא אומרת משהו כללי מאוד: קרה לי משהו עם 'מישהי' או יש לי 'קרוב משפחה') זה לא לשון הרע ולא רכילות.
לדון לכף זכות זו מדרגה גדולה וצריך תהליך ארוך מאוד כדי להגיע למדרגה זו. בינתיים תשתדלי למעט בחובה - כלומר לנסות קצת להבין את הצד השני. לחשוב אם את היית במקומו האם היו לך כוחות נפש לנהוג אחרת?

תשימי לב לדון גם את עצמך לכף זכות ולא לכעוס על עצמך יותר מדי - את מאוד משתדלת וזה מעולה. לוקח הרבה זמן עד שמתקנים הכל.
בהצלחה!