לשון הרע

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 26/05/16 13:27 יח באייר התשעו

שאלה

שלום הרב

האם מותר לקבוצה לדבר לשון הרע על מישהו שהמתרה היחידה של השיח הוא טובת הכלל לדוגמא קבוצה דנה בעינייני הכיתה ויש ילד שמדברים עלי כדי לנסות לשנות את הרגליו הרעים ולשפר את הממב החברתי בכיתה האם זה מותר ?

אם אפשר תשובה מפורטט תודה

תשובה

שלום
בספר חפץ חיים, הלכות לשון הרע כלל י' והלכות איסורי רכילות כלל ט', מובאים התנאים בהם מותר ואף חובה לומר לשון הרע או רכילות.
לגבי לשון הרע, הנם:
התנאים המובאים:
א. שהמספר ראה את הדבר בעצמו
ב. שבדק היטב שאכן זהו דבר שלילי ולא נתון לפרשנות
ג. שהוכיח את אותו אדם לפני שהוא בא לספר עליו
ד. שהדברים נאמרים בצורה מדוייקת בלי להוסיף אפילו פרור שאינו מדוייק.
ה. שהכוונה היא לתועלת, בלי שום נגיעה אישית של שנאה או משהו מעין זה.
ו. שאין שום אפשרות להשיג את התועלת המבוקשת בדרך אחרת.
ז. שלא יצא למי שמספרים עליו שום נזק מהענין, יותר ממה שהיה נגרם לו אם זה היה נאמר בבית דין.

שמעתי פעם ממג"ד לשעבר בנח"ל החרדי, שכאשר בישיבת סגל הם היו צריכים לדבר על חייל שעשה משהו לא בסדר, הם היו בהתחלה לוחשים את שמו רק באוזנם של מי שחייבים לדעת זאת, ולאחר מכן מדברים על כך בלי הזכרת שמות.
לכן, צריך לבחון בצורה מדוקדקת האם עומדים בתנאים דלעיל, וכדאי לעשות זאת, בעזרת המחנך או רב מבית הספר.

בהצלחה רבה