לשון הרע לתועלת

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 11/01/12 18:03 טז בטבת התשעב

שאלה

שלום רב

מה הם המקרים שבהם מותר לדבר לשון הרע?

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

מותר לדבר כאשר הכוונה לתועלת ובכפוף לשבעה תנאים.

דוגמה לתועלת: לספר שמישהו גרם נזק לרכב שלך, או מישהו עומד להזיק, או לפרסם עליך משהו.

התנאים: 1.רק כאשר יודעים את העובדות בברור ולא משמועות. אם שמע יאמר ששמע ולא יספר זאת כעובדה.

2.לודא שפרוש העובדות נכון ולא מוטעה, יתכן ובאמת לא מתכונן להזיק, או רק בחן את הנזק לאחר שקרה.

3.לנסות לדבר עם המזיק שישלם או שימנע מלהזיק.

4.לומר את הדברים במדויק וללא הגזמות.

5.הכוונה צריכה להיות לתועלת ולא להתנקם.

6.אם יש דרך אחרת להביא את התועלת מבלי לספר אז אסור לספר, למשל אם אפשר למנוע את המזיק מלהפיק את זממו.

7.שלא יביא לאדם המסופר נזק למשל אם השומע ילך ויזיק לרכושו.

יש עוד דוגמאות לתועלת, כמו בירור על הצעת שידוך, או שותפות או להביא לתועלת חינוכית.

כל הפרטים מבוארים בספר חפץ חיים.

חשוב ללמוד הלכות אלו, הייתי ממליץ על הספר "חפץ חיים - השיעור היומי" ספר קל ידידותי וממצה.

בברכה,

דני ארגמן