לצייר מודל בעירום

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/07/10 13:22 ט באב התשע

שאלה

שלום כבוד הרב,

בעז"ה אתחיל קורס ציור בעוד מס' חודשים.

בקורס יהיה שיעור בו תהיה מודלית עירום. השבוע הגעתי לפגישת התרשמות מהקורס.כשנכנסתי לחדר השיעור עדיין לא התחיל ולא ידעתי שהבחורה הנחמדה (והלבושה) שיושבת על הספה, בעוד מספר דקות תהפוך למודלית שלנו.

עוד לפני שעיכלתי היכן אני מצאתי עצמי מול גליון נייר רושמת את קווי גופה. העירום שלה ממש לא הביך אותי והכל היה נורא טיבעי לכולן בחדר.שמץ של מיניות מופקרת לא היה שם, בדיוק כמו לצייר תפוח על מפה. גם המודלית התייחסה לכל העניין באדישות גמורה ובהכרה שזו פשוט העבודה שלה, בדיוק כמו שבחורה אחרת בת גילה ממלצרת..

אני חייבת להגיד שלפני ההתנסות בשיעור ההתרשמות חשבתי שזה יהיה ממש מביך ולא לרוחי, אך זה לא היה כך בכלל ואפילו מצאתי את עצמי נהנית. האם יש הלכה מפורשת שאוסרת לצייר אישה עירומה? או שזה לא לרוח ההלכה והצניעות?

חשוב לי לציין שכנראה נהיה בקורס רק נשים (אם זה משנה את התמונה במשהו..)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

את נוגעת במחלוקת רוחנית נוקבת עד תהום.
זו ההתנגשות בין שתי תרבויות ענק שחוצות את העולם כולו: תרבות ישראל ותרבות יוון.

תרבות יוון רואה באדם את תכלית הכל. לכן גוף האדם נתפס כדבר הנשגב בעולם.

ברור שציורי מודל בעירום זה לא בדיוק תרבות יוון אבל התפיסה שפסגת הציור היא ציור הגוף האנושי עדיין קיימת גם כאן וגם כאן.

היהדות כעקרון מבטלת את המקום הראשון של האמנות: "לא תעשה לך פסל וכל תמונה".
עם זאת יש לאמנות מקום חשוב מאוד, בתוך גבולות, מפני שאין חולק על התפקיד החיוני של האמנות כשפה שמבטאת רגשות - מהבחינה הזאת אין לאמנות תחליף.

המסקנה היא שצריך ללמוד אמנות במקום דתי. לא רק בגלל ציורי העירום אלא בעקר מפני שהאמנות נוגעת בעמקי הנשמה ופועלת שם. לימודי אמנות בהשראה של תרבות נכרית קובעים אותה בנשמה ומכך צריך להזהר יותר מכל.

הניסוח של הרב קוק בנושא :"רק אנשי קודש ראויים להיות שרי קודש" (עולת ראיה הקדמה לשיר השירים)

באשר לדיון ההלכתי הקונקרטי עייני בשתי תשובות שנמצאות כבר ברשת:

http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=16940

https://www.kipa.co.il/ask/show/202325