לסייד את הבית בשבוע שחל בו

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/07/02 14:38 ב באב התשסב

שאלה

ישנו מנהג עתיק המקובל בעדות מרוקו שכל שנה לקראת ט' באב כל בני המשפחה מסיידים את הבית ומצחצחים אותו לכבוד המשיח שמקווים שיבוא באותו שנה במהרה בימינו האים מינהג זה נכון? והאים הוא יכול לשמש סיבה מישנית לסיוד הבית?

תשובה

ב"ה

מיכאל שלום.

יתכן שנהגו כך אותם קהילות בחו"ל,על מנת לחזק את רוח העם.לבל ייתיאשו.
אני לא שמעתי על מנהג כזה בארץ ישראל,
אדרבא נפסקה ההלכה ש:

,אין לסייד או לצבוע את הבית החל מראש חודש אב. אך אם יש הכרח בדבר, כגון שצריך להכנס לדירה מיד אחרי תשעה באב - יכול לסייד גם אחרי ראש חודש. \מ"ב שם ס"ק יב\.

מי שחתם הסכם עם קבלן גוי לבנות לסייד ולצבוע את ביתו, וזו מהמלאכות האסורות אחרי ראש חודש אב כמפורט לעיל. יבקש מהגוי לדחות את העבודה עד אחר ט' באב. אם יכול לפצותו בדבר מועט כדי שימתין עד אחר תשעה באב - נכון הדבר. ואם לאו - מותר. \עיין מ"ב שם ס"ק יב\.

קבלנים הבונים לציבור מותרים לבנות, שיש בזה משום מצות ישוב א"י וכן הפסד פרנסת עובדים רבים, והוא הדין לדבר האבד.

מרן החידא בספרו "ברכי יוסף" בסימן תקנ"ט, מביא מנהג שנהגו לסייד את הבית ביום תשעה באב עצמו מחצות היום. והוא כותב שזה לא על פי ההלכה אולם חכמים לא מחו במי שנהג כך באיטליה כדי לחזק את ידי החלשים באמונה בביאת המשיח.

בברכה,

עוזיאל