למי לתת את הצדקה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 30/07/02 15:34 כא באב התשסב

שאלה

ב"ה

לכבוד הרה"ג עוזיאל אליהו שליט"א,

שו"ב וכטו"ס,

האם יש חובה לתת צדקה לכל מי שמבקש ממני?

גם אם הוא נראה קצת מפוקפק? ואם אין לי כסף באותו רגע?

או שאני מעביר לארגונים ידועים של צדקה סכומים גדולים?

וחוץ מזה, לא מעליב לקבל 10 אגורות???...

תודה רבה ויישר כוח!!

תשובה

ב"ה

יש חובה לתת צדקה רק אם אתה יודע שהכסף אכן ממלא את יעודו.
ולכן יש צורך לברר: למי נותנים?לאן הולך הכסף?

צריך להזהר מאותם אנשים שמבקשים ממך כסף בתואנות שונות - ואם אתה נותן אתה בעצם שותף איתם לדבר עבירה.

ולגבי ה 10 אגורות ראה נא מה שכתב
בשו"ע יורה דעה סימן רמט ג

"צריך ליתן הצדקה בסבר פנים יפות בשמחה ובטוב לבב ומתאונן עם העני בצערו ומדבר לו דברי תנחומין ואם נתנה בפנים זועפות ורעות הפסיד זכותו:
אם שאל לו העני ואין לו מה יתן לו לא יגער בו ויגביה קולו עליו אלא יפייסנו בדברים ויראה לבו הטוב שרצונו ליתן לו אלא שאין ידו משגת"

וכתב הרמ"א: "ואסור להחזיר העני השואל ריקם אפילו אין נותן לו רק גרוגרת אחת שנאמר אל ישוב דך נכלם"

בברכה,

עוזיאל