למה נחלת שבט דן מפוצלת?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 17/10/21 12:40 יא בחשון התשפב

שאלה

שאלה לי:

למה שבט דן היה מפוצל לשתי נחלות (גוש דן ותל דן)?

הרי הובטח להם שטח מסויים שהם היו אמורים לכבוש ,לא?

תשובה

שלום וברכה,

כשיהושע הנחיל את הארץ שבט דן קיבל מקום מסוים (יהושע יט מ-מז):

"לְמַטֵּה בְנֵי-דָן, לְמִשְׁפְּחֹתָם, יָצָא, הַגּוֹרָל הַשְּׁבִיעִי. וַיְהִי, גְּבוּל נַחֲלָתָם צָרְעָה וְאֶשְׁתָּאוֹל, וְעִיר שָׁמֶשׁ. וְשַׁעֲלַבִּין וְאַיָּלוֹן, וְיִתְלָה. וְאֵילוֹן וְתִמְנָתָה, וְעֶקְרוֹן. וְאֶלְתְּקֵה וְגִבְּתוֹן, וּבַעֲלָת. וִיהֻד וּבְנֵי-בְרַק, וְגַת-רִמּוֹן. וּמֵי הַיַּרְקוֹן, וְהָרַקּוֹן; עִם-הַגְּבוּל, מוּל יָפוֹ. וַיֵּצֵא גְבוּל-בְּנֵי-דָן, מֵהֶם; וַיַּעֲלוּ בְנֵי-דָן וַיִּלָּחֲמוּ עִם-לֶשֶׁם וַיִּלְכְּדוּ אוֹתָהּ וַיַּכּוּ אוֹתָהּ לְפִי-חֶרֶב, וַיִּרְשׁוּ אוֹתָהּ וַיֵּשְׁבוּ בָהּ, וַיִּקְרְאוּ לְלֶשֶׁם דָּן, כְּשֵׁם דָּן אֲבִיהֶם. זֹאת, נַחֲלַת מַטֵּה בְנֵי-דָן לְמִשְׁפְּחֹתָם: הֶעָרִים הָאֵלֶּה, וְחַצְרֵיהֶן".

יהושע הגדיר את נחלת שבט דן, אך הם לא הצליחו לרשת העם האמורי, שחי שם באותו זמן כפי שכתוב בספר שופטים: "וַיִּלְחֲצוּ הָאֱמֹרִי אֶת-בְּנֵי דָן, הָהָרָה: כִּי לֹא נְתָנוֹ, לָרֶדֶת לָעֵמֶק" (ספר שופטים, פרק א', פסוק ל"ד).

ולכן שבט דן חיפש מקום נוסף לנחול בו, כפי שכתוב בספר שופטים (יח א): "בַּיָּמִים הָהֵם, אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל; וּבַיָּמִים הָהֵם, שֵׁבֶט הַדָּנִי מְבַקֶּשׁ לוֹ נַחֲלָה לָשֶׁבֶת כִּי לֹא נָפְלָה לּוֹ עַד היּוֹם הַהוּא בְּתוֹךְ-שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל, בְּנַחֲלָה".

שבט דן עלו לצפון ארץ ישראל, למקום שנקרא "ליש" היום דן ומגלים "מָקוֹם אֲשֶׁר אֵין שָׁם מַחְסוֹר, כָּל-דָּבָר אֲשֶׁר בָּאָרֶץ". הם כובשים את העיר: "וַיָּבֹאוּ עַל-לַיִשׁ עַל עַם שֹׁקֵט וּבֹטֵחַ, וַיַּכּוּ אוֹתָם לְפִי חָרֶב וְאֶת-הָעִיר, שָׂרְפוּ בָאֵשׁ. וְאֵין מַצִּיל כִּי רְחוֹקָה הִיא מִצִּידוֹן, וְדָבָר אֵין לָהֶם עִם-אָדָם, וְהִיא, בָּעֵמֶק אֲשֶׁר לְבֵית-רְחוֹב, וַיִּבְנוּ אֶת-הָעִיר, וַיֵּשְׁבוּ בָהּ".

כך הוקמה השלוחה הצפונית של השבט, ומאז נחלת שבט דן הייתה מורכבת מהחלקים הבאים:

א. מחנה דן בין צרעה לבין אשתאול שבנחלת יהודה.

ב. גוש דן (בימינו), מנחל הירקון עד נחל שורק.

ג. תל דן ליד מקורות נהר הירדן.

נעזרתי בויקיפדיה כדי לענות: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A0%D7%97%D7%9C%D7%AA_%D7%A9%D7%91%D7%98_%D7%93%D7%9F

בברכה רבה,

הלל מרצבך