למה להצביע אם לב מלך ביד השם?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/03/20 21:51 ו באדר התשפ

שאלה

שמעתי פעם פירוש לפסוק "לב מלך ביד ה'" שאומר שלשליט אין בחירה חופשית,אם כך מה זה משנה למי נצביע? הרי ממילא מנהיג לא ינהג כמו שהוא רצה לפני הבחירות אלא כמו שה' יכתיב לו כשייבחר.ואם כך לא עדיף פשוט להצביע למפלגה שחורטת על דגלה את חיזוק התורה ומעצם ריבוי התורה גם המצב הביטחוני יישתפר?

תשובה

שלום וברכה

הרמב״ם קבע כי האמונה בבחירה החופשית היא אחת מעיקרי האמונה, שכל הדת תלויה בה.

זו הדרך העולה גם מהתנ״ך כולו - מלכים קמים ועולים, עושים דברים בבחירתם החופשית, חלקם עושים עם בחירה זו דברים רעים מאוד, וחלקם עושים עם בחירה זו דברים טובים מאוד.

לכן, צריך לבחור במנהיג שנראה הטוב ביותר לעם ישראל. למנהיג יש יעדים רבים: ביטחוניים, כלכליים, חברתיים, צדקה ומשפט, זהותיים וכדו׳, ובוחרים במי שנראה בעינינו כמי שיקדם את התחומים האלה. התערבות ה׳ נעשית בדרכו של הקב״ה, אבל כשאנו מתקיימים בעולם אנו צריכים לפעול לאור ההשתדלות של עצמנו.

כל טוב