למה לא מספיקה ברכה אחת ביום ?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/12/19 12:37 יח בכסלו התשפ

שאלה

למה מברכים לפני ואחרי כל אכילה ושתיה ולא מספיקה פעם אחת אחרי תפילת הבוקר לדוגמא?

תשובה

לשואל שלום,

הסיבה לכך היא שברכה חלה על הדברים שנאכל באכילה המסויימת הקרובה. המדד לחלוקת אכילות הוא: היסח הדעת, או שינוי מקום וכדומה.

זאת אומרת: תוקף הברכה הוא על כל מה שנאכל כאן ועכשיו. לאחריו נברך ברכה אחרונה, ונברך מחדש כשנהיה רעבים שוב בזמן אחר או במקום אחר.

משל שיוכל לסייע: אם הבן שלך מבקש ממך כמה שקלים לקנות מסטיק, הוא אומר תודה. לאחר כמה שעות הוא בא לבקש שוב, הייתכן שיסמוך על התודה שאמר בבוקר לכל היום?

מודים אנחנו לה' על כל מתנה ומתנה, ומבקשים רשות על כל מאכל ומאכל.

(מקורות להרחבה: היסח הדעת- שולחן ערוך סימן קעט | שינוי מקום- שולחן ערוך סימן קעח | משנה ברורה וביאור הלכה בסימנים הללו | וכן בסימן רו על כוונת המברך)

ברכה והצלחה!