למה כתוב בארץ מגורי אביו בארץ כנען כפול?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 13/12/20 23:43 כז בכסלו התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב!

כתוב בתחילת פרשת השבוע: "וישב יעקב בארץ מגורי אביו בארץ כנען".

מדוע כפל הפסוק "בארץ מגורי אביו בארץ כנען", ולא נכתב רק "וישב יעקב בארץ מגורי אביו" או "וישב יעקב בארץ כנען"?

אשמח למקורות (מיותר לציין זאת, שהרי כמעט בכל תשובה הרב כותב מקורות, אך בכל זאת אבקש.. שהרי "גדול המצווה ועושה יותר ממי שאינו מצווה ועושה".. אגב, אני לפעמים קורא תשובות של הרב והתשובות מאוד יפות ומפורטות ועם מקורות, ייישר כוח גדול!!)

תודה רבה לכבוד הרב

תשובה

לשואל שלום,

תודה על דבריך הנעימים. עליך לדעת שיש אחד שמצווה אותנו, וזה השם יתברך.

לגבי שאלתך, כותב רבי חזקיה בן מנוח (המכונה על שם ספרו "חזקוני"), מפרשני המקרא הראשונים (מאה ה 13):

"בארץ מגורי אביו בארץ כנען – תרווייהו צריכי. אם לא נאמר בארץ מגורי אביו לא ידענו באיזו עיר, ואם לא נאמר בארץ כנען הייתי אומר בארץ מגורי אביו זהו אברהם, והיינו אור כשדים."

וכן כתב הספורנו.

יש לציין שהמילה 'ארץ' במקרא, לא כמו בימינו - מדינה. ארץ זה גם חבל ארץ.

לכן מדגישה התורה שיעקב ישב בכנען, ובתוך כנען בארץ מגורי אביו, קרי: חברון.

(ועיין תשובות נוספות בפרשנים על הפסוק: כלי יקר, אור החיים, מלבי"ם, )

בהצלחה בכל אשר תפנה