למה דווקא 10 המצוות האלו נבחרו להיות בעשר הדברות?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 27/02/02 05:18 טו באדר התשסב

שאלה

בס"ד

שלום!

סתם מעניין אותי לדעת למה 10 המצוות ש"נבחרו" להיות בעשרת הדיברות דווקא הם נבחרו ?

תשובה

שלום וברכה.
שאלת מדוע בעשר הדברות נזכרו מצוות אלה ולא אחרות. הגמרא במסכת ברכות (יב.) אומרת שחכמים רצו שיאמרו האנשים בכל בוקר את עשר הדברות אך חששו שיהיו שיאמרו שדברות אלה הן לבדן מן השמים, וכאלו שאר התורה אינו מהשמים. לכן נמנעו חז"ל מלתקן שנאמר את עשר הדברות בתפלה.
אמנם הן נכתבו על לוחות הברית. חכמים נתנו לכך כמה הסברים, אך אומר כאן את הרובד הפשוט ביותר – הלכות פשוטות ויסודיות, שהן בלב האמונה והמצוות, נתבררו בעשר הדברות, והן: האמונה, ההמנעות מעבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים, וכן מצוות נוספות מעיקרי היהדות.
יש ספרים שנכתבו לבאר כיצד כל תרי"ג המצוות הן התפרטות של עשר הדברות. רש"י על התורה (שמות פרק כד פסוק יב) מציין זאת:"ורבינו סעדיה פירש באזהרות שיסד לכל דבור ודבור מצות התלויות בו". כלומר רס"ג כתב סביב כל מצווה מעשר הדברות כמה מצוות שהן התפרטות ופרוש של כל דברה ודברה.
בכך נוכל להבין במקצת מדוע בחר ה' דווקא דברות אלו לברית שכרת עם עם ישראל.
שנזכה לקיים את כל המצוות בשמחה,
כל טוב
מיכאל, חברים מקשיבים