למה אסור לחתוך נייר טואלט בשבת?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 20/05/02 11:24 ט בסיון התשסב

שאלה

שלו' כבוד הרב,

-האם מותר לחתוך ניירות טישו ביום שבת? (לפני הקיווקווים ובשינוי מן הדרך הרגילה)

-מה מברכים על במבה ומיץ תפוזים?

-האם נשים חייבות בזמן קריאת שמע כמו הגברים? (אפשר למשל להתפלל בשעה 11:00 בבוקר?)

בתודה מראש.

תשובה

ב"ה

עמית שלום,

1) תתפלא לשמוע שהאיסור לחתוך נייר טואלט נובע מ … מלאכת מתקן ולא מדין קורע.
וכך כתבה המשנה במסכת ביצה דף לב' לגבי יו"ט: "אין שוברין את החרס ואין קורעין את הנייר לצלות בו מליח" והסיבה היא משום תיקון כלי וכך נפסק להלכה בשו"ע או"ח סימן שמ סעיף יג'. ולכן:
א. הקורע בשבת נייר כדי להשתמש בחתיכה שקרע – אם הוא קרע את זה במספריים לפי מידה - זה אסור מהתורה, ואם קרע ביד לפי מידה – זה אסור מדרבנן.
ב. צריך להכין מערב שבת כמות מספקת של נייר טואלט או טישו חתוך כדי להשתמש בו בשבת.
ג. בדיעבד – אם שכחו להכין, מותר לחתכו בשינוי, ויש להשתדל לחתכו שלא במקום הסימנים.
ד. חבילת טישו שנמצאת בתוך קופסא – יש לפתוח את הקופסא שלא לפי הסימנים, אלא יקרע את הקופסא ויוציא את הנייר.
ה. אסור לתלוש נייר מגליל בעזרת השפה המשוננת המיועדת לכך (כגון נייר כסף).

2) על במבה ומיץ תפוזים מברכים "שהכל נהיה בדברו".

3) אם אשה מקבלת על עצמה להתפלל את תפילת הבוקר, היא צריכה להתפלל על פי הכללים שנקבעו בהלכה לגבי הזמן והמקום, אכילה לפני התפילה, וכו'. וכן אם טעתה ושכחה לומר "יעלה ויבוא" או "טל ומטר" באופן שצריך – חייבת לחזור.

אם כבר עושים – אז עושים את זה טוב, עושים את זה מצויין, עושים את זה בזמן!

בברכה,
עוזיאל