למה אלוקים ברא אותנו?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/05/02 16:04 כו באייר התשסב

שאלה

שלום רב לך הרב שמואל אליהו!

ברצוני לשאול אותך ואני מקווה שתענה לי.. יש לי שאלה שמאוד מציקה לי והרבה מתחמקים מלענות לי עליה תשובה ברורה:

בעיקרון, אני לא מבינה למה אלוקים ברא אותנו, שנקיים מטרה מסויימת ואחר כך נמות?, אני לא מבינה גם איזה מטרה יש לאנשים שכ"כ סובלים כאן, ואין צורך לפרט בזה..

מקווה שהבנת..

בכבוד רב

תשובה

בס"ד

שלום אביטל

נניח שלא נמצא תשובה המניחה את הדעת שלנו היום ונבין את זה רק בעוד מאה שנה או בכלל לא. האם זה אומר שאלוקים ברא אותנו "סתם כך"?
היתכן?
אולי ההבנה שלנו לא מספיק רחבה על מנת להבין דבר כזה?
אולי כדי להבין דבר כזה צריך מאתים שנות לימוד ואף אחד עוד לא הצליח להגיע לזה?

ואם אנחנו נתאמץ מאוד ונשכיל ונדע, האם נוכל להסביר לילדינו הקטנים את מה שהבנו?
ואם לא נוכל להסביר להם - האם יגרע מהם משהו מהחיים.
ואולי אנחנו כמו ילדים קטנים בענין זה.

האמת היא שאני חושב שיש דברים שבמהות אי אפשר להבין אותם, ו"הבנתם" גורעת מהם. זה אולי נראה עמוק ומורכב אבל כשתתבונני בו תראי כמה שהוא פשוט אמיתי.

אתן כמה דוגמאות:
סדר העולם הוא שאדם באופן פיסי לא יכול להרים את עצמו. לא יכול לראות את עצמו. לא יכול להעיד על עצמו - רק מישהו אחר.
בלשון חז"ל כתוב ש"אין חבוש מתיר את עצמו מבית האסורים".

דברים הקשורים במהות האדם לא יכולים להראות מבפנים. רק מי שיש לו מבט חיצוני על האדם יכול לראות אותו ב"שלמות".
לא רק שאין לו מבט שלם. אלא שהוא לא יכול להשפיע על עצמו.
או שהוא משפיע או שהוא מושפע.

מכאן יובן יותר טוב מה שמסופר בגמרא על כך שפעם אחת יצאה בת קול ואמרה: "כל העולם נזון בזכות חנניה בני. ורבי חנינא (בן דוסא) די לו בקב חרובים מערב שבת לערב שבת"

מכאן שהבנה אמיתית על מהות חיינו יכולה להיות רק למי שמסתכל עלינו מבחוץ.

אעפ"כ יש בחז"ל בכמה מקומות הסבר על כך. הבאנו אותם בכתובות הבאות. אבל לדעתי האמת היא כמו שכתבתי קודם.
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=4308