ללכת למקום לא צנוע לצורך רוחני

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/08/03 14:14 יא באב התשסג

שאלה

שלום

אני נמצא בחופשה, ורציתי לדעת איפה להעדיף להתנדב: במקום שלא יהיו לי שם בעיות של צניעות, או במקום קצת פחות צנוע אבל אני ארויח קידוש ה' גדול.

אני אודה לכבוד הרב אם יוכל להשיב לי במהירות האפשרית. תודה רבה, איתמר.

תשובה

בס"ד

שלום איתמר.

הגמרא אומרת שההולך לצורך פרנסה וכד' במקום שבו אשה מכבסת בגדים בנהר, ותוך כדי כך עלולים להיות במצב של חוסר צניעות, שיתגלו זרועתיה וכד' שהרי היא מכבסת.,,
אם אפשר ללכת בדרך אחרת – הריהו רשע;
ואם אין דרך אחרת – הריהו אנוס, ואין עליו תלונה.

לא אומרים לו שיוותר על ההליכה הזאת למרות שהיא אינה פיקוח נפש. אלא רק פרנסה וכד'. ואם לגבי דבר רשות כך - על אחת כמה וכמה לדבר מצוה יכול אדם ללכת למקום שאינו כל כך צנוע. וזה ההיתר של אברכי חב"ד שהולכים להניח תפילין ברחובות הערים למרות שהמראות הנראים שם אינם שיא הצניעות.

כל זה במצב שאדם יודע שהוא לא מחפש לראות מראות שכאלה ורק יש חשש שמא יראה באקראי, אבל אדם שנגוע ביצרים שכאלה ויודע שיפול בזה - לא צורך ליפול רוחנית בכדי לרומם אחרים. אין לאדם להקריב את עצמו למען הרוחניות של אחרים.

אם אתה מסופק - כדאי מאוד להתייעץ בנושא עם תלמיד חכם שמכיר אותך.

בהצלחה רבה בחיים ובעבודת ה'!