לך לשלום וחזור בשלום/לך בשלום וחזור לשלום

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 21/09/12 08:47 ה בתשרי התשעג

שאלה

כבוד הרב יש לי שאלה.

כיצד מברכים אדם חי שיחזור הביתה בריא ושלום?

אומרים לך בשלום וחזור לשלום/לך לשלום וחזור בשלום?

מהי הסיבה שאומרים את זה כך?

תודה מראש

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

הנה תשובה מהרב עוזיאל אליהו,

והמקור הוא מתלמוד בבלי מסכת ברכות דף סד עמוד א

ואמר רבי אבין הלוי: הנפטר מחברו אל יאמר לו לך בשלום, אלא לך לשלום. שהרי יתרו שאמר לו למשה (שמות ד´) "לך לשלום" - עלה והצליח, דוד שאמר לו לאבשלום (שמואל ב´ ט"ו) "לך בשלום" - הלך ונתלה. ואמר רבי אבין הלוי: הנפטר מן המת אל יאמר לו לך לשלום אלא לך בשלום, שנאמר (בראשית ט"ו) "ואתה תבוא אל אבתיך בשלום. "

וכך פסק להלכה ה"משנה ברורה בסימן קי סעיף קטן יז.
ולכן הנוסח בתפילת הדרך "שתוליכינו לשלום".

בברכת שלום.

עוזיאל אליהו,

הסיבה לכך היא, שאם אומרים לך לשלום, הכוונה שיש לו עוד להשתלם בעולם ויש לו תפקיד, אבל אם אומרים לך בשלום, כלומר שהוא מושלם, ואם כן אין לו מה לעשות בעולם הזה.

לגבי חזרה לא מצאתי תשובה עם מקור.

בברכה,

דני ארגמן