לימוד תורה לבנות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/10/13 00:53 ז בחשון התשעד

שאלה

שלום וברכה!

אני מרגישה שאם עוברת תקופה קצרה שאני לא למדתי תורה (כמובן לימודי אמונה וכ'ד.)או לא שמעתי שיעור תורה .אני בירידה רוחנית ולא רק שאני צריכה ללמוד תורה אלא זה חיוב מבחינתי. אז למה אין מצווה מפורשת בתורה שגם בנות ילמדו תורה?הרי חוסר לימוד תורה לפחות אצלי פוגע בעבודת השם? אני לא מדברת על לימודי גמרא מעמיקים או לימוד תורה במשך כל היום ,אלא ברמה הבסיסית כמו לצוות על האישה שתלך לשיעור תורה כל יום..

תשובה

בס"ד
שלום רב,

תורת ישראל ועם ישראל הם דבר אחד.
תורת ישראל ועם ישראל הם ישות נצחית - מאברהם אבינו עד ימות המשיח, עד שהעולם כולו יכיר בתורת ישראל.

נצח ישראל תלוי בהעברת המורשת לדור הבא: "ושננתם לבניך..."; "דור לדור יביע אומר"; "והגדת לבנך..."
הנשים מולידות ילדים, יש להן רגישות מיוחדת לילדים, יש להן את הכשרון והכוח לגדל ילדים בחומר וברוח.
התורה מפקידה את הדאגה לנצח ישראל בידי הנשים ולכן משחררת אותן ממצוות אחרות.
משום כך נשים פתורות גם ממצוות לימוד תורה.
יחד עם זאת נשים שמעוניינות ללמוד תורה ומחליטות למצוא זמן וכוח כדי להתחזק בתורה - יבורכו!

כך כותב הרמב"ם בהלכות תשובה פרק י:

הלכה ה
...וכל העוסק בה לא ליראה ולא לקבל שכר אלא מפני אהבת אדון כל הארץ שצוה בה הרי זה עוסק בה לשמה, ואמרו חכמים לעולם יעסוק אדם בתורה ואפילו שלא לשמה שמתוך שלא לשמה בא לשמה, לפיכך כשמלמדין ...את הנשים ...מגלים להם רז זה מעט מעט ומרגילין אותן לענין זה בנחת עד שישיגוהו וידעוהו ויעבדוהו מאהבה.

הלכה ו
דבר ידוע וברור שאין אהבת הקב"ה נקשרת בלבו של אדם עד שישגה בה תמיד כראוי ויעזוב כל מה שבעולם חוץ ממנה, כמו שצוה ואמר בכל לבבך ובכל נפשך, אינו אוהב הקב"ה אלא בדעת שידעהו, ועל פי הדעה תהיה האהבה אם מעט מעט ואם הרבה הרבה, לפיכך צריך האדם ליחד עצמו להבין ולהשכיל בחכמות ותבונות המודיעים לו את קונו כפי כח שיש באדם להבין ולהשיג כמו שבארנו בהלכות יסודי התורה.