לימוד לעילוי נשמת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 27/07/02 21:51 יח באב התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב.

ברצוני לשאול מספר שאלות ביחס ליחוד לימוד לעילוי נשמת ולרפואת:

א. האם יש תוקף לתנאי הרשום על כריכת ספרים שבחזקתי כי כל לימוד בספר בין על ידי ובין על ידי משהוא אחר יהיה לעילוי נשמת או לרפואת פלוני או שאין אני יכול לכפות שלימוד של משהוא יהיה לעילוי נשמת או לרפואת מי שאני חפץ ביקרו.

ב. האם לימוד שנלמד לעלוי נשמת ולרפואת מספר אנשים עולה לכולם או שיש לייחד לימוד רק לאדם אחד?

ג. האם ניתן לייחד לימוד לעילוי נשמת אדם חי או שביטוי זה מיוחד דווקא לאדם שהלך לבית עולמו?

ד. האם כאשר אני מייחד את הלימוד לזכות פלוני אני צריך לומר שלימוד זה הוא גם לזכותי או האם כל לימוד שאדם לומד עולה לזכותו באופן מיידי ללא צורך בהתנאה מראש.

בתודה מראש ובכבוד רב.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

1)-להקדיש לימוד לע"נ או לרפואה זה דבר טוב ויש לו תוקף אבל אי אפשר לכפות ולהכריח שהלימוד יהיה לפי מה שכתוב.
אבל אם צויין בהקדשה שהמקדיש מתיר את השימוש בתנאי מסויים לא ניתן להשתמש בלי לקיים את התנאי.
וכדי לא להכשיל אנשים לא נהוג לכתוב תנאים והגבלות בספרים שהוקדשו לטובת הכלל.

2)-מותר לייחד למספר אנשים.
3)מותר גם לאדם חי אבל כדי להבדיל בין המתים לחיים משנים את ההקדה לכבודו של האדם החי ולא אומרים לעילוי נשמתו אלא, ל ז כ ו ת ו של פלוני.
4)הלומד צריך לומר בפה שזה גם לזכותך.

בברכה,

עוזיאל