לחגוג יום הולדת לחברה שנרצחה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 27/06/02 10:39 יז בתמוז התשסב

שאלה

חברה שלי נרצחה והתעוררו לנו מספר שאלות:

*יש מניעה שבחורה תספיד חברה שלה (לפי בקשת המשפחה- מאוד רצו) בהלוויה? אם כן, מהי?

*האם מותר לציין את יום ההולדת שלה בערב שירה (דבר שהיא מאוד אהבה לעשות)? קצת קשה לנו להתעלם מהתאריך שמתקרב.

*האם מותר לעלות לקברה מתי שמרגישים צורך? או רק בזמנים הידועים?

*מה מותר לעשות ליד הקבר? מותר לדבר איתה? לשיר?

תשובה

ב"ה

מורי שלום.

אני משתתף בצערך. צערך הוא צערי.

1- אין מניעה שבת תספיד/תקרא שיר וכדומה ביחוד אם זה רצון המשפחה.
רק צריך להסדיר את זה עם מי שמנהל את הלוויה ולבקש ממנו בנחת ובנועם .
2- לא כדאי לציין יומולדת של מי שנפטר.

דרכו של עולם הוא כי כשאדם חי חוגגים לו יום הולדת .יום נישואין וכ"ו אך כשאדם נפטר לבית עולמו זוכרים את יום המוות ואותו יום מר ונמהר מחליף את התאריך שליום ההולדת .
לתאריך זה קוראים אזכרה. הוא מה ששלמה המלך אמר בחוכמתו" טוב שם משמן טוב ויום המוות מיום הוולדו"

כלומר יום המוות מחליף את יום ההולדת.וזהו התאריך המשמעותי שבו מתכנסים בני המשפחה ועורכים אזכרה.

לכן לא כדאי לחגוג את יום ההולדת זה גם יגרום ליותר צער .אפשר בהחלט לערוך ערב לזיכרה ולכבודה ,
ערב הנצחה,
אבל למה לכרוך את זה עם יומולדת?
3- ליד הקבר מותר לקרוא פרקי תהילים לעילוי נשמתה
לשוחח עם הקב"ה עליה וכו.

בברכה,

עוזיאל