להסתרק שבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 29/04/19 13:24 כד בניסן התשעט

שאלה

האם מותר להסתרק בשבת ?

אם לא מה הטעם לכך והאם ישנם דרכים שמותר להסתרק בשבת ?

תשובה

לשואלת שלום,

אין להסתרק במסרק בשבת, משום שעל ידי הסירוק נתלשות שיערות הראש. תלישת שיער מהאדם בשבת היא מלאכת "גוזז" האסורה מן התורה. למרות שהאשה המסתרקת לא מתכוונת לתלוש, הדבר אסור משום שתלישת השיערות הינה תוצאה ודאית מהסירוק. (המושג ההלכתי הוא: 'פסיק רישיה דלא ניחה ליה בדאורייתא').

מותר להעביר את האצבעות בשיער ('לפספס'), וכן לסרק במברשת רכה שלא משירה כמעט שערות. וגם אם נשרו - לא עבר איסור.

לסיום, כחיזוק, אלו דברי החפץ חיים בנושא: "רָאִיתִי אֲנָשִׁים מֵקִילִים לְסָרֵק רֹאשָׁם בְּשַׁבָּת, וְכִמְעַט נַעֲשָׂה הַדָּבָר כְּהֶתֵּר אֶצְלָם, וְאוֹי לְעֵינַיִם שֶׁכָּךְ רוֹאוֹת לַעֲבוֹר בִּשְׁאָט נֶפֶשׁ לְחַלֵּל שַׁבָּת בַּיָּדַיִם. וּמֵהָרָאוּי לְכָל חָכָם בְּעִירוֹ לְהַזְהִיר עַל זֶה, אוּלַי יִשְׁמְעוּ וְיִקְחוּ מוּסָר".

(מקורות: שו"ע סימן שג סעיף כז | משנ"ב שם ס"ק פו)

שבת שלום!