להסתובב בחזרה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/07/02 10:20 כ באב התשסב

שאלה

ב"ה

לכבוד הרה"ג עוזיאל אליהו שליט"א

שו"ב וכוט"ס,

רציתי לברר אם ישנה בעייה "להסתובב" במקום (כלומר להזיז את הרגלים הלוך ושוב אחורה וקדימה או ימין ושמאל) בזמן התפילה, חזרת הש"ץ וקריאת התורה? זה מכבוד הקב"ה?

וכן ראיתי המכינים לעצמם "מסלול" בזמן חזרת הש"ץ בעיקר בו הם הולכים הלוך ושוב (לא במקום אלא ממש מסתובבים בביה"כ). מותר הדבר?

תודה רבה וכל טוב!!

תשובה

ב"ה

משה ברכה ושלום.

כך כתב מר"ן בשולחן ערוך אורח חיים סימן קכד

"כשש"צ חוזר התפלה, הקהל יש להם לשתוק ולכוין לברכות שמברך החזן ולענות אמן; ואם אין ט' מכוונים לברכותיו, קרוב להיות ברכותיו לבטלה; לכן כל אדם יעשה עצמו כאילו אין ט' זולתו, ויכוין לברכת החזן. (י"א שכל העם יעמדו כשחוזר הש"צ התפלה), (הגהות מנהגים). "

כלומר בזמן חזרת הש"ץ יש לעמוד ולשמוע הברכות והוסיף בספר בן איש חי שאם הוא זקן או חלש שקשה לו לעמוד - יכול לשבת.

לא כדאי ללכת אנא ואנא בזמן החזרה ולגרום ל"טיילת "
בזמן התפילה, לעיתים זה קשה ,שלפעמים אדם מרוכז מאוד
בתפילה ואינו שם לב שרגליו מוליכות אותו אנא ואנא,
יש ללמד זכות על אותם אנשים מרוכזים.
אבל צריך להתרגל ולתרגל להקשיב לחזרה בנחת.

בברכה,

עוזיאל