לא ימצא... מכשף

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/03/10 15:24 כה באדר התשע

שאלה

יש בתורה מצווה "שלא לכשף". הבנתי שמטרת המצווה היא להתרחק מע"ז, וכישוף זה רע. יש לי כמה שאלות, ואשמח אם בבקשה תוכל לענות לי עליהן.

1. כישוף זהו דבר שכבר לא קיים, אם כן למה יש מצווה כזאת? למה לא ציוו בפשטות להתרחק מע"ז ואז שמו בסעיף אחד את עניין הכישוף?

2. האם באמת היו פעם כוחות של כישוף? האם היו יהודים מכשפים? איך זה הסתדר להם עם המצווה הזאת?

3. אורי גלר, וכל עושי הטריקים למינהם: האם הם פועלים לפי ההלכה? או שאולי זה לא נכלל בגלל שזה סתם טריקים, אבל אולי צריך להתרחק מכל העניין הזה לא בגלל קסמים אלא בגלל החשש לע"ז ואז זה לא בסדר?

תודה רבה לך!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
המכשף מבצע כל מיני פעולות שכאילו מקנות לו שליטה על אחרים.

ההקשר שבו נאסר הכישוף בתורה יכול להציע לנו הסבר לאיסור (דברים פרק יח)
(ט) כי אתה בא אל הארץ אשר ד´ א-להיך נתן לך לא תלמד לעשות כתועבת הגוים ההם:
(י) לא ימצא בך מעביר בנו ובתו באש קסם קסמים מעונן ומנחש ומכשף:
(יא) וחבר חבר ושאל אוב וידעני ודרש אל המתים:
(יב) כי תועבת ד´ כל עשה אלה ובגלל התועבת האלה ידוד אלהיך מוריש אותם מפניך:
(יג) תמים תהיה עם ד´ א-להיך: ס

מדובר כאן גם על קוסם, חובר חבר, אוב וידעוני - כל האנשים הללו מבקשים, כמו המכשף, להשפיע על אחרים בעזרת כוחות מיוחדים שהם שולטים בהם.

התשובה של התורה היא שאת ההשפעה הנסתרת בעולם צריך להשאיר לקב"ה, ולקבל באהבה את גזרותיו ללא נסיון לשנות אותם.

באשר לאמת שיש בדברים אלו: חולקים הרמב"ם והרמב"ן. לדעת הרמב"ם כל הדברים הללו הם שקר ולכן התורה אוסרת אותם.
לפי הרמב"ן אלו כוחות קימים אלא שהם שיכים לכוחות הטומאה בעולם לכן אסור להתקרב אליהם.

הדין של אורי גלר ודומיו תלוי בשאלה כיצד הם מסבירים את מעשיהם:
מי שאומר שהוא קוסם שעושה הופעות ואין לו שום כוחות מיוחדים - הכל רק אחיזת עיניים - ודאי שאין דבר פסול במעשיו הוא כמו כל מיני שחקנים ובדרנים שעושים הופעות.

אבל מי שנוהג כמו אורי גלר וטוען שיש לו כוחות מיוחדים - הוא מעיד על עצמו כמי שמשתייך לדרכים שהתורה פוסלת וצריך להתרחק מדרכו.