לא יודע להתמודד עם רגשות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/04/10 12:32 כט בניסן התשע

שאלה

אני מפחד להתנסות ברגש.

יש לציין שאני בחור בן 18 חזרתי בתשובה לפני שנתיים

ואני לומד בבית ספר חילוני..כאילו הייתי חילוני ועכשיו אני חוזר..אני הפסקתי עם ההרגלים הרעים וכו' ולצאת עם חברים וכו'...ואני לומד תורה ברוך השם ומקפיד לשמור על הכל מה שיכול.

וככל שאתה מתקרב אתה מפתח משמעת עצמית

אז הבנתי שקשה לי להתמודד עם רגשות,

אני אדם רגשן, ואפשר לומר שלפעמים אני נשלט עליהם גם

לפעמים שמישהו מגלה אליי רגשות אני נשאר אדיש כזה

לא נפתח בכלל, למרות שאני רגשן מאוד ולא קר רוח מבפנים, אני רק כלפי חוץ נראה קר ואדיש

אבל מבפנים אני הר געש מתפרץ!!!. למדתי קצת יסודות ביהדות ונולדתי ביסוד מים

וכל הנושא של חום רגש יסוד אש, שזה כאילו חלק המתיקון נפש שלי להוציא מהכח אל הפועל

הבעיה שאני בורח מהרגשות, אפילו אם אחותי הקטנה סתם משחקת איתי ומגלה אליי חיבה

אפילו אליה אני לא נפתח ומבטא רגש, פשוט לא יכול, אני חושב שזה עלול למשוך משקעים נוראיים גם בחיי הנישואין אולי..

לא מצליח לבטא רגשות, לא יודע למה, מפחד מזה, שהייתי חילוני הרבה בחורות הציעו לי

שאני אהיה חבר שלהן רח''ל, ואני סרבתי להן, פחדתי לבטא רגשות לא יודע ממש למה, ואהבתי אותן!! ובכל זאת

נמנעתי מכל קשר עם נשים או כל סוג של שהוא של קשר שמצריך ביטוי של רגש סתם ככה..מחוסר ביטחון.

אפילו עם משפחה, אני יותר מדי מופנם, אני סגור יותר מדי אני נראה כזה דיי אדיש ומרוסן ומבחוץ..

אבל מבפנים, ואני לא מתבייש להגיד, אני חיי במתח פנימי עצום, יש בתוכי מפלים גועשים של לבה רותחת,

של תאוות ויצרים מיניים אדיריםם דחפים ופיתויים לאין ערוך, ועוד בסביבה שאני נמצא, אני צריך כוחות אדירים ואין לי

למה הקב''ה לא נתן לי כוחות כנגד זה?, כל המידות הרעות שאתה מכיר.. יש בי בכל מכל כל!!,

וכל יום זה מלחמת חורמה עם היצר!!!

לא יודע מה ישלי לאחרונה, איך מתגברים על הרגשנות והסגירות על היצרים הפנימיים, ואיך לומדים להפתח?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אני לא פסיכולוג אבל הכתיבה שלך נותנת ביטוי למצב שלך וכך ממחישה את הבעיה שלך.
בכל החלק הראשון אתה מתאר את הקשיים שלך לבטא רגשות. עד כמה אתה (לכאורה!) אדם קר ואדיש. אבל לקראת סיום מתפרצת ממך זעקה שונה וכנה מאוד. אני מצטט:
"אבל מבפנים, ואני לא מתבייש להגיד, אני חיי במתח פנימי עצום, יש בתוכי מפלים גועשים של לבה רותחת,
של תאוות ויצרים מיניים אדיריםם דחפים ופיתויים לאין ערוך, ועוד בסביבה שאני נמצא, אני צריך כוחות אדירים ואין לי
למה הקב´´ה לא נתן לי כוחות כנגד זה?, כל המידות הרעות שאתה מכיר.. יש בי בכל מכל כל!!,
וכל יום זה מלחמת חורמה עם היצר!!!"
לא מדובר עוד על אדם קר ואדיש. חסר רגשות, כפי שנראה מבחוץ. אלא על ההפך הגמור. אדם שלא רק מלא רגשות אלא מלא יצרים ותאוות, אדם רותח. אני מציע לך לברר לעצמך האם אין כאן שני צדדים של מציאות אחת.

דווקא בגלל שאתה בתוכך מלא יצרים ותאוות ואתה צריך המון כוח כדי להתגבר עליהם, אתה כאילו פותר את הבעיה בכך שאתה חוסם עצמך כלפי חוץ - כדי להגן על עצמך מהיצרים שלך. משום כך אתה חסום כלפי חוץ גם ברגשות האחרים, אתה חסום כלפי חוץ בכל הרגשות.
בנית סביב עצמך חומת הגנה מפני היצרים שלך אבל החומה הזאת חוסמת אותך, ומונעת ממך גם לבטא רגשות שיש לך.

למצב כזה הפתרון הבריא אינו להסגר אלא להפתח. אם תשאל איך אפשר להפתח כאשר היצרים רותחים. התשובה היא שיש למצוא פורקן שישחרר אותם, כמובן בדרך כשרה וטהורה.

לא לחינם השפה שלנו מעניקה אותיות זהות למושגים 'יצר' ו-'יצירה'. יצירה, כל יצירה, מעניקה פורקן ליצר.
עליך למצוא לעצמך תחומי עשיה ויצירה שמתאימים לך:
אפשר ספורט: כדורגל - כדורסל וכד' אפשר ללכת למכון כושר.
אפשר לעשות הרבה טיולים ברגל או באופניים, גם טיולים מפרכים.
אפשר כמובן לנגן, לצייר, לשחק... להשתתף בסדנאות כתיבה יוצרת... עליך לתת ביטוי לכשרון שלך.
כמובן לימוד תורה ותפילה בהתלהבות, התבודדות, שירה וריקוד של שמחת מצווה - אלו דרכים יצירתיות ביותר להפנות את כוח היצר לעבודת ד'.
כאשר תמצא דרכים לתת ביטוי לכשרונות שלך ולכוחות הפנימיים שלך בדרך בריאה ויוצרת, תרגיש הקלה בדחפים של היצרים ואז תוכל להתחיל להפתח בכל הרגשות שלך.
הדרך שאני מציע לך דורשת השקעה ועמל אבל היא בכל מקרה דרך שמובילה לצמיחה ובנין אישי, לשמחת חיים וסיפוק. כמובן בתנאי שכל הפעולות עולות יחד עם התפתחות וצמיחה בתורה ומצוות, באמונה וביראת שמים.
יגעת ומצאת תאמין.