כתיבת ב"ה או בס"ד

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 25/09/02 04:26 יט בתשרי התשסג

שאלה

מה הענין לרשום בס"ד או ב"ה בראש העמוד? האם יש הבדל בין השנים? והאם יש לרשום על כל דף?

תשובה

ב"ה כ"ח תשרי תשס"ג

שלום רב!

כתיבת ב"ה או בס"ד זה מנהג, משמעותו שהכתיבה תהיה לתועלת ויהיה בה סייעתא דשמיא. אין חובה לכתוב ב"ה או בס"ד, לגבי ב"ה יש פוסקים שנמנעו מלכתוב מכיוון שחששו שמא הוא ימחק, וקיים איסור למחוק שם ה' גם אות אחת משם השם כמו האות ה'.
בשולחן ערוך יורה דעה סימן רעו סעיף יג

רמ"א: ואסור לכתוב שם לכתחלה שלא בספר, דיוכל לבא לידי בזיון, ולכן נזהרין שלא לכתוב שם באיגרת. ויש נזהרין אפילו במלת שלום, שלא לגמור כתיבתו (מהרי"ל בשם התשב"ץ).

לגבי המילה שלום למרות שהרמ"א כותב להזהר, לא נהגו כך - הש"ך והפתחי תשובה שם.
הרב עובדיה יוסף שליט"א
בשו"ת יביע אומר חלק ד-יו"ד סימן כ הביא

שהגאון הראגצ'ובי נשאל בשו"ת צפנת פענח (סי' קצו) מדוע אינו כותב ב"ה בראשי המכתבים, והשיב, באמת יש להאריך בדין כתב אות אחת מן השם אם מותר למחוק.

זו הסיבה שרבים העדיפו לכתוב בס"ד בארמית שאין שם אפילו אות אחת משם השם.

בודאי שאין חובה לכתוב על כל דף ודף כשכותבים הרבה דפים בזה אחר זה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת