כשרות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/05/20 08:28 יא באייר התשפ

שאלה

שלום רב,

למדתי עם בני (4.5) בשבת שמיני את הלכות הכשרות.

הטרידה את בני השאלה אם בת הים הקטנה (אריאל) כשרה לאכילה.

לא ידעתי לענות. מצד אחד יש לה קשקשים וסנפיר בפלג גוף תחתון. מצד שני יש ידיים.

כנראה שגם מדובר ביונק ימי (למרות שיש נימים וגם ריאות , כי מצליחה לחיות גם בתוך ומחוץ למים), כך שאיני בטוח אם מוגדרת כדג.

האם תוכל לעזור לנו לפתור שאלת הרת גורל זו.

בברכה,

אב בתקופת הקורונה

תשובה

שלום וברכה

בת הים הקטנה אינו יצור קיים, אלא פרי הדמיון.

ממילא שאלת הכשרות היא בלתי רלוונטית.

מעולם האתיקה אנו למדים כי פעמים רבות, דווקא הספרות הבדיונית היא שהעלתה את הנושאים האתיים הטובים ביותר, וממנה נוצרו פריצות דרך מחשבתיות. די אם אזכיר את אייזיק אסימוב ואת כללי האתיקה של הרובוטים שיצר.

גם בחז"ל אנו מוצאים הרבה פעמים שאלות תיאורטיות על מציאויות שלא קיימות, כחלק מדרכי ההתמודדות התיאורטית עם סוגיות.

מנקודת מבט זו, דומה כי איך שלא נסתכל על כך, ההגדרה לא תיכנס לא לדג, ולא ליונק, ולא לשום דבר אחר.

וממילא אין מה לדבר על כשרות.