כשרות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/11/13 11:48 יז בכסלו התשעד

שאלה

שלום,

רציתי לשאול מדוע אסור/מה הטעם לסיבה שבגללה אוכלים רק דגים שיש בהם קשקשת וסנפיר ולא כל שאר דגים ופירות ים אחרים.וכן מדוע לא אוכלים חיות שיש בהם פרסה או שאר חיות. מה ההבדל ביניהם?ומה עומד מאחורי ההלכה הזאת?

תודה מראש מרב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זו שאלה שהתלבטו בה רבים וטובים. יש לכך תשובות שונות.
לעניות דעתי אפשר לראות שהחיות הטהורות הן חיות צימחוניות והחיות האסורות הן חיות טורפות (צריך כמובן להסביר מקרים חריגים: הגמל והארנבת אסורים... ולא נוכל להאריך כאן).

כהשלמה לענין אנו מוצאים שהתורה אוסרת באופן תקיף מאוד אכילת דם (אלא אם כן היתה שחיטה כשרה) מכאן שהתורה אוסרת את החיות הטורפות או אוכלות נבלות וכד' מפני שהדם שממנו ניזונו מתרקם בגופם ובאכילתם יעבור הדם ויטמא את האדם האוכל.

התורה נתנה סימנים לחיות, דגים ועופות שבאופן מוחלט לא ניזונים מבשר, לכן בטוח שאין בגופם דם בעלי חיים אחרים.

דגים ללא סנפיר וקשקשת יכולים להיות כרישים, דולפינים אריות ים וכד' שהם ניזונים מבשר עופות ויונקים.

כך גם סרטנים וכד' יש ביניהם אוכלי בשר פגרים וכד'

בזכות ההתרחקות מאכילת החיות האסורות נשמר האדם מחשש שיזין גופו בדם בעלי חיים.