כשרות תרופות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/01/12 18:18 כג בטבת התשעב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום

יש לי כמה שאלות הקשורות זו בזו:

האם מותר לבלוע כדור שהכשרות לא רשומה עליו בפירוש?

התברר לי שזה חומר שחסר לי באופן דחוף והוא נרכש במיוחד עבורי על ידי דודה שלי שדורשת ממני לבלוע אותו.

בנוסף היא אמרה שהרבנות נותנת כשרויות בל לברר בדיוק מה מכיל המוצר זה נכון???

על התרופה גם לא רשומים מרכיבים כמו ג'לטין שברור שיש איתם בעיה.

אבל אני בכל זאת לא רוצה חס וחלילה לבלוע משהו לא כשר...

לפני זה גם בלעתי את הכדור הזה בלי לבדוק אם יש עליו כשרות כי סמכתי על המשפחה שלי ואח"כ יצא במקרה שבדקתי- זה נקרא בשוגג? עברתי עבירה?

תודה מראש ויום טוב.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לתרופות אמיתיות אין הכשר. מפני שהן עשויות באופן כימי.
רק לתוספי מזון יש הכשר.
במידה ויש תוסף מזון זהה שיש לו הכשר צריך ליטול אותו.
להלן ציטוט של ההלכות בנושא.
יש הרבה היתרים ליטול תוספי מזון כאלו ללא הכשר. מתוך הדברים תביני שלא עברת עברה.

תרופות הנלקחות דרך הפה -
אשר מיוצרות ממרכיבים האסורים באכילה – אם יש להם תחליפים שווי-ערך מבחינה רפואית, המיוצרים ללא מרכיבים אסורים, יש להעדיף את המוצרים המותרים.

בחולה שאין בו סכנה, כאשר אין תחליפים כשרים לתרופות נחוצות, יש דרכי היתר אחדים לנטילתן:

- תרופות מאיסורי אכילה, שנפסלו מאכילת אדם, ובוודאי כשנפסלו מאכילת כלב, מותרות כל השנה, אף לחולה שאין בו סכנה. ואמנם, בדרך כלל תרופות שבזמננו אין זו דרך אכילתן, כי הן מרות, ומה שממתיקים את האיסור על ידי סוכר – יש מי שכתב, שלאו כלום הוא, ועל פי רוב הן פסולות אפילו אכילת כלב, ויש מי שנסתפק בכך.

- תרופות שנמצאות בקפסולה, אף על פי שנעשות מדברים אסורים, הרי הן נחשבות כפסולות לאכילת כלב, ודינן ככרכו בסיב, והרי הן מותרות.

- תרופות המכילות מרכיבי איסור שעברו שינוי כימי, או שנתייבשו לגמרי, הרי הן מותרות גם לחולה שאין בו סכנה.

מתוך
http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=740