כשרות חלב נאקה ושימוש בו במקרה של פיקוח נפש

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 14/05/02 01:32 ג בסיון התשסב

שאלה

נתבקשתי ע"י המרצה שלי במכללה שהוא מדען, לשאול:

1. האם חלב נאקה הוא כשר (גמל)? מהו המקור לכך והיכן זה כתוב?

2. במידה ויש סכנת פיקוח נפש אבל לטווח הארוך, האם מותר להשתמש בחלב נאקה לרפואה ליהודי?

אנא ציין מקורות. בתודה וחג שמח

תשובה

1. בספר ויקרא פרק י"א פס' ד' נאמר "אך את זה לא תאכלו ממעלי הגרה וממפריסי הפרסה את הגמל עי מעלה גרה הוא ופרסה אינו מפריס טמא הוא לכם.
א"כ הגמל הוא בהמה שאסורה באכילה והכלל הוא שהיוצא מן הטמא - טמא ולכן גם החלב אסור באכילה.

2. נושא של פקוח נפש לטווח ארוך בפשטות אינו מתיר איסור תורה. ניתן לעיין בנושא זה בספר אנציקלופדיה הלכתית רפואית - פרופסור אברהם שטינברג ועיין שמירה שבת כהלכתה פל"ב הערה ב'.