כשרות החלב

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 18/05/09 22:59 כד באייר התשסט

שאלה

רציתי לדעת מה הבעיה עם "משקה חלב בטעם מוקה" של יטבתה?

יש כשרות של הרב הראשי לאילת והמחוז, הרב משה הדאיה. מדוע ולמה אין הכשר של הבד"ץ?

תודה

תשובה

שלום

כל החלב בארץ שאינו מהדרין, הוא חלב מעורבב מחלב שנחלב בחול וחלב שנחלב בשבת.
לחלוב בשבת הוא איסור תורה משום ממחק (תו'ס) או דש (רמב"ם) או שניהם יחד (אגל"ט). יש איסור מדרבנן להנות מחילול שבת. אמנם, אפשר לטעון שהחלב שנשאב בשבת מתערבב בחלב שנחלב בחול, ואז הוא בטל בשישים. אך אי אפשר לטעון את זה כיוון שחברות החלב מערבבות את החלב בכוונה, על מנת להתיר את החלב האסור ע"י שישים. ויש איסור לבטל איסור לכתחילה, דהיינו לזרוק למשל כזית חזיר לסיר חמין ולבטלו בשישים. ואם ביטל בכוונה בשישים, האיסור אינו בטל.
אמנם בדיעבד גדול אנו סומכים שהפועל הפשוט שערבב את החלב לא התכוון לבטל את החלב של שבת אלא רק לרכז את כל הכמות. אך זה לא לכתחילה.

חלב מהדרין הוא אינו מהדרין אלא לכתחילה, וראוי להקפיד לשתות רק אותו, ורק בשעת הדחק חלב רגיל. אמנם, הרב ויטמן והרב הדאיה שליט"א מכשירים את החלב כדי לשמור על כשרות ראויה לכלל ישראל, גם אם יש בה בעיה.

לכן חלב מוקה של יטבתה אינו מהדרין.

אמנם, חלב תנובה בכל איזור ירושלים הוא מהדרין, גם אם לא רשום על השקית 'מהדרין', מכיוון שזה מגיע ממחלבות שומרות שבת כהלכתה.

לרוויה