כשרות במטבח טרף

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/10/12 19:04 ט בחשון התשעג

שאלה

כבוד הרב שלום,

אני בשנת שרות לאומי במוסד חינוכי שבו המטבח טרף (יש סט אחד לכלים שמיועד גם לבשרי וגם לחלבי).

שאלתי היא האם מותר לי לשטוף כלי פרטי שלי מלוכלך (למשל מגבינה): האם יש חילוק בין מצב שבו הכיור מלא בכלים לבין מצב שבו הכיור ריק מכלים? ובנוסף, האם יש דין אחר לכלים/סכו"ם שמלוכלכים מדבר מאכל פרווה/ירקות/ פרות? ושוב- האם יש חילוק בין מצב שבו יש כלים בכיור למצב שבו אין כלים בכיור?

שאלה נוספת- במוסד זה יש הזנה וכחלק מההזנה הילדים מקבלים אוכל מקייטרינג, ובנוסף גם לחם. אין שימוש ללחם כיוון שהילדים מגיעים עם כריכים לארוחת בוקר מהבית. הרבה פעמים הלחם הזה נזרק לפח. האם מותר לי לקחת את הלחם לדירה- כמובן ברשות? או שיש חשש לגזל משום שהאוכל מיועד לילדים?

תודה רבה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חשש שכלים אחרים יטריפו את הכלים שלך מתעורר רק כאשר מדובר על דברים חמים:
או מים חמים בשטיפת הכלים או אוכל חם שנשפך לכיור.
כל עוד הכלים קרים ואין שם דברים חמים אין כל חשש כאשר כלים לא כשרים נוגעים בכלים שלך או נשטפים יחד וכד'.

אם את לוקחת לחם שעתיד להזרק לפח, את מקיימת מצווה של בל תשחית.