כפירה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 05/05/13 21:53 כה באייר התשעג

שאלה

בס"ד

הרב ישנו אדם בשם ירון ידען שכיום הוא כופר גדול ויש לו ארגון שמחזיר אנשים בשאלה, האם אדם כזה יכול לעשות תשובה? מה יהיה עונשו?

תשובה

שלום!

ראשית כל אינני מכיר ולא שמעתי על האדם שכתבת עליו, ולכן כל מה שאני כותב הוא על פי התיאור בשאלה, כי מדובר אכן בכופר המחטיא את הרבים.

זו סוגיא מורכבת, והמילה האחרונה היא שכולם יכולים לחזור בתשובה.

אני מעתיק לך מהרמב"ם בהלכות תשובה:

(פרק ג', הלכה ו') "ואלו הן שאין להן חלק לעולם הבא אלא נכרתים ואובדין ונידונין על גודל רשעם וחטאתם לעולם ולעולמי עולמים: המינים והאפיקורוסין והכופרים בתורה והכופרים בתחיית המתים ובביאת הגואל המורדים ומחטיאי הרבים והפורשין מדרכי צבור והעושה עבירות ביד רמה בפרהסיא כיהויקים והמוסרים ומטילי אימה על הצבור שלא לשם שמים ושופכי דמים ובעלי לשון הרע והמושך ערלתו".

אך בסוף הפרק שם (הלכה י"ד) כתב הרמב"ם:

"במה דברים אמורים שכל אחד מאלו אין לו חלק לעוה''ב?
כשמת בלא תשובה.
אבל אם שב מרשעו ומת והוא בעל תשובה הרי זה מבני העולם הבא, [שאין לך דבר שעומד בפני התשובה ].
[אפילו כפר בעיקר כל ימיו ובאחרונה שב יש לו חלק לעולם הבא ] שנאמר (ישעיה נז-יט) ''שלום שלום לרחוק ולקרוב אמר ה' ורפאתיו''. כל הרשעים והמומרים וכיוצא בהן שחזרו בתשובה בין בגלוי בין במטמוניות מקבלין אותן שנאמר (ירמיה ג-יד) ''שובו בנים שובבים''. אע''פ שעדין שובב הוא שהרי בסתר שב ולא בגלוי מקבלין אותו בתשובה".

ואף שכתב הרמב"ם (פ"ד ה"א) שהמחטיא את הרבים והמטה את חבירו מדרך טובה לרעה מעכבין בידו בידו מלעשות תשובה - לא חוסמים אותו מלעשות תשובה, אלא רק מעכבים, ואם יזכה ויתאמץ - יצליח להתגבר על העיכובים.

והובאו בגמרא סיפורים מבהילים על חוטאים גדולים שהצליחו לחזור בתשובה ולקבל חלק חשוב בעולם הבא, לדוגמא (עבודה זרה יז.):

"אמרו עליו על רבי אלעזר בן דורדיא שלא הניח זונה אחת בעולם שלא בא עליה.
פעם אחת שמע שיש זונה אחת בכרכי הים והיתה נוטלת כיס דינרין בשכרה.
נטל כיס דינרין והלך ועבר עליה שבעה נהרות.
בשעת הרגל דבר הפיחה. אמרה: "כשם שהפיחה זו אינה חוזרת למקומה כך אלעזר בן דורדיא אין מקבלין אותו בתשובה!"
הלך וישב בין שני הרים וגבעות.
אמר: "הרים וגבעות בקשו עלי רחמים!"
אמרו לו: "עד שאנו מבקשים עליך, נבקש על עצמנו שנאמר {ישעיה נד-י} כי ההרים ימושו והגבעות תמוטינה".
אמר: "שמים וארץ בקשו עלי רחמים!"
אמרו: "עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו שנאמר {ישעיה נא-ו} כי שמים כעשן נמלחו והארץ כבגד תבלה"
אמר: "חמה ולבנה בקשו עלי רחמים!"
אמרו לו: "עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו שנאמר {ישעיה כד-כג} וחפרה הלבנה ובושה החמה"
אמר: "כוכבים ומזלות בקשו עלי רחמים!"
אמרו לו: "עד שאנו מבקשים עליך נבקש על עצמנו שנאמר {ישעיה לד-ד} ונמקו כל צבא השמים".

אמר: "[אין הדבר תלוי אלא בי! ]"

הניח ראשו בין ברכיו וגעה בבכיה עד שיצתה נשמתו.
יצתה בת קול ואמרה: "רבי אלעזר בן דורדיא מזומן לחיי העולם הבא!"
בכה רבי ואמר: "יש קונה עולמו בכמה שנים, ויש קונה עולמו בשעה אחת!" ואמר רבי: "לא דיין לבעלי תשובה שמקבלין אותן אלא שקורין אותן רבי!".

כל טוב!