כסף שמצאתי.בבקשה תענו לפני יוה"כ

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/10/11 16:16 ו בתשרי התשעב

שאלה

בס"ד

מצאתי כסף,לקחתי אותו,המשכתי ללכת ואז אני רואה איש שבא לכיווני,הוא הסתכל לכוון שבאתי ממנו,המשכתי ללכת (עברתי אותו) ואז ראיתי שהוא חוזר לרחוב שהוא יצא ממנו.

השאלה שלי היא כזאת..

אם הכסף היה של האיש (ולא ידעתי את זה כמובן..) מה הייתי אמורה לעשות עם הכסף?

אני לא יכולה לדעת עכשיו מי האיש הזה,לא בדיוק הסתכלתי עליו ואני לא יודעת איפה הוא גר, מה אני יכולה לעשות עם הכסף?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מצד הדין שטרות או מטבעות כסף שנמצאים זרוקים במקום ציבורי הם אבידה שאין לה סימנים מצד אחד והבעלים יודעים שאבדה מהם ומתיאשים ולכן יכול המוצא הישר לטול אותם לעצמו.

המקרה שלך מסתבך מפני שנדמה לך שפגשת את המאבד. אבל תאור ההתנהגות של האיש ממש לא מעידה שהוא קשור למציאה שלך. לכן הכסף נשאר שלך.

עם זאת משיקולים של "ועשית הישר והטוב" אפשר היה לפנות אליו, לשאול אותו אם הוא מחפש משהו?
אם היה משיב שאבד כסף במקום ומציין סכום מתאים - אפשר להשיב לו.

יש נוהגים במקרים כאלה - כדי לא להרגיש שהם נהנים מאבידה = חסרון כיס של הזולת - למסור את הכסף לצדקה (זה מנהג, אין חובה לנהוג כך).