כסף לעניים או לבני תורה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/06/02 15:06 ל בסיון התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום

אחי קנה לי ספרים וכשרציתי לשלם הוא אמר לי לתת לצדקה השאלה אם מותר לתרום לזיכוי הרבים או דוקא לעניים?

אני מנסה להתקשר לרב אבל אין תשובה (בקשר למורות ושהרב יבוא לסניף)

תשובה

בס"ד

שאלת האם לתת לזיכוי הרבים או לעניים - תלוי בדעת אחיך.

אתן דוגמא שאולי תראה משונה אבל היא חשובה לעצם ההלכה.
- אם התורם הוא "חילוני אשכנזי" אתה יכול בדרך כלל להעריך את דעתו ש"צדקה" בשבילו היא עניים או גמ"ח.
- אם הוא בן תורה - תמיד האפשרות של לימוד תורה היא קיימת אצלו.
- אם הוא "חילוני ספרדי" הוא בדרך כלל יכול להתכוון גם לבני ישיבה. אלא אם כן שמעת ממנו אחרת.

אלו לא כללי ברזל. אלו דוגמאות לצורות מחשבה שכיחות, ולכן הטוב ביותר לשאול אותו.
אם אתה לא יכול לשאול או לא נעים לך וכד' - הערך את דעתו כנ"ל.
אם אחרי הערכה אינך יכול לקבוע - תן לעניים זה בודאי גם כוונתו.

אם יש בני תורה עניים (ויש) - אלה בודאי עונים על כל הכללים המתאימים לקבל צדקה.

---

לא הייתי זמין כי זכיתי אתמול בלילה לחתן את בני עמיחי. זו תשובה להרבה שואלים למה אני מתעכב עם התשובות.