כסף בשבת ובחג

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/10/19 16:27 יא בתשרי התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב.

רציתי לדעת בקשר לתוכנה שסוחרת במט"ח היא עושה הכל אוטומטית להבדיל כמו מניות אבל הכל יושב בשרתים בחו"ל התוכנה קונה ומוכרת עסקאות הכל בעצמה ואנחנו כל שבוע מפעילים אותה מחדש

רציתי לדעת בקשר ליום שבת כאשר התוכנה רצה כבר כל השבוע (מתחילה מיום ראשון בערב)

ולפעמים אנחנו מגיעים ליום שבת כשיש עסקאות שלא נסגרו ויש לנו כמה אופציות:

1. לא לגעת ולתת לה להמשיך לעבוד וככה היא עושה לנו כסף בשבת

2. לעצור את התוכנה מלקנות עסקאות חדשות אבל מה שקיים עדיין רץ

3. לעצור הכל את התוכנה ולסגור את העסקאות שרצות שזה אומר בד"כ לסגור במינוס יחסית גדול

ועוד שאלה בקשר לחג סוכות חול המועד אם מותר לנו בכלל להפעיל את התוכנה

אני יודע שזה קצת לא מובן ומסובך

תודה על העזרה כבודה הרב!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

לעניין שבת יש איסור להרויח בשבת, אפילו אם גוי עובד בשל יהודי, אסור להנות מהרווחים שעשה בשבת בעבור ישראל, ק"ו כאן שאין גוי אלא העושה עיסקה בשבת הרווחים מגיעים למפעילים של האתר, ולכן יש כאן שכר שבת אפילו שנעשה על ידי גויים (רוב העולם). אין דין זה שונה מחנות הפתוחה בשבת וגויים קונים בה, או כמו מכונת שתיה שגוי קונה ויהודי מרויח בשבת שהדבר אסור. לכן אין אפשרות אלא לעצור את כל התוכנה בשבת. אפשר לכתוב אזהרה או שהפעולה תחשב ממוצאי שבת וכדו', אבל אין להרוויח מכספי שבת.

לעניין חוה"מ אפשר להקל, שלא נאסר רווח בחול המועד, המלאכה היא שנאסרה, ולכן אם הגויים עושים את המלאכה או המסחר אפשר להמשיך ולהחזיק את האתר פתוח.

חג שמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ