כניסה לבית חדש לפני פסח - כמה שאלות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 09/03/20 00:38 יג באדר התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אנחנו נכנסים לדירה חדשה מקבלן ממש לפני פסח ויש לנו כמה שאלות.

בגלל פסח, אנחנו לא נכניס חמץ לדירה החדשה. נעבור ממש שבוע/שבועיים לפני פסח.

כרגע יש לנו מפתח ואנחנו עושים קצת שיפוצים לפני מעבר הדירה. עובדים בדירה פועלים של הקבלן.

לאחר שנעשה הובלה של כל תכולת הדירה הקודמת, ננקה רק את הרהיטים מחשש לחמץ. ונפרוק רק ארגזים עם דברים שאנחנו צריכים. שאר הארגזים יהיו מרוכזים בחדר שאין בו

שימוש ונסגור אותו עד אחרי פסח.

1) הדירה תהיה חדשה. כולל מטבח חדש. אם אנחנו מביאים חברת נקיון לדירה אז האם הדירה כשרה לפסח אחרי הניקיון? האם המטבח כשר לפסח? האם צריך לשפוך מים רותחים על השיש כדי להכשירו למרות שהוא חדש ולא היה בשימוש?

2) איך עושים את מצוות בדיקת החמץ? בדירה הקודמת היינו מחביאים כמה ניירות עם פתיתים של חמץ, עובדים עם נר ומוצאים אותם (הילדים כמובן משתתפים במציאה).

במקרה שלנו, אין חמץ שאפשר לחפש כי לא היה חמץ בדירה. האם אפשר לעשות את אותה פעולה?

3) התנור חדש (רכשנו 2 תנורים פירוליטי לחלבי ובשרי). האם צריך להכשיר את התנורים לפסח?

4) מקרר חדש - האם צריך לנקות לפסח?

5) כלים חדשים. האם צריך לעשות פעולה נוספת חוץ מלהטביל?

6) מדיח כלים חדש. האם צריך פעולת הכשרה מיוחדת?

7) כיריים גז חדשים - האם צריך פעולה מסויימת?

8) שאלה שלא קשורה לפסח - בגלל חוסר מקום במטבח, 2 התנורים יהיו ממוקמים אחד מעל השני. לכל אחד יש נישה נפרדת בארון המטבח. האם זה משנה איזה אחד יהיה הבשרי או החלבי? אם הבשרי הוא התחתון והעליון חלבי, האם האדים שיוצאים מהתנור הבשרי (התחתון) בזמן שהוא פועל יהפכו את התנור העליון לבשרי?

תודה רבה,

תשובה

לשואל שלום,

ראשית כל אברככם בברכת 'יישוב טוב'. שתזכו למצוא את מקומכם, הפיזי והרוחני.

1) אכן כן. בשבועיים שתגורו שם לא תעשו שימוש במטבח? אם כך פני הדברים, הרי שאין צורך להכשיר השיש בכלל.

2) אכן כן, עושים את אותה פעולה. מחביאים נירות עם פתיתים ואומרים את נוסח הבדיקה והביטול.

3) אין צורך להכשירם. כאמור, בכפוף לכך שלא תשתמשו בהם בזמן השהות שלפני פסח. יש להטביל את התבניות והרשתות.

4) אין צורך לנקות לפסח במידה והוא חדש בערב הפסח.

5) רק להטביל. (יש מחסידי אשכנז שהיו מגעילים כלים חדשים מחשש שומן הדבוק בהם. אך אין המנהג כך)

6) אין הוראות מיוחדות.

7) כנ"ל. חדש - אין צורך להכיר או להטביל.

8) לא משנה. (לגבי האדים העולים: הנסיון מראה שהם לא מתערבבים, כיוון שיש פתחים שונים. וגם אם כן - הם כבר קרים כשזה קורה, וההלכה להקל. יחד עם זאת, ראוי לכתחילה לא לפתוח את שני התנורים ממש ביחד כשפועלים).

הערה על פתיחת דבריך: גם את הארגזים שיישארו סגורים - צריך לוודא שאין שם חמץ מעל גודל 'כזית'. סתם בגדים מקופלים שבארון, אין סיבה שיהיה שם חמץ גדול.

בהצלחה רבה!