כמה שאלות בנושא כפרה וסליחה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 02/10/19 16:35 ג בתשרי התשפ

שאלה

שלום הרב!

1.רציתי לשאול האם צריך לבקש סליחה במצב שגרמתי לילדה בת 4 לומר משהו שגרם לילדים אחרים לצחוק עליה (וגם היא צחקה). הילדה לא תדע במה מדובר...

2.בנוסף, האם יש חטא בכך שגרמתי ביטול תורה לבנות- לדוגמא, הפרעתי באמצע שיעור תורה כדי לבקש משהו, ואם כן איך חוזרים ע"כ בתשובה? (אני כבר לא בבית ספר)

3.נוסף על כך, אמרתי משהו באחד משיעורי הגמרא שהראה שעדיף לי ללמוד בבית עם אבא שלי ולא עם המורה (למרות שאהבתי את השיעורים שלו), אני חושבת שזה נבע משיקולי זמן, האם יש צורך לדבר איתו? לא נראה לי שהוא ידע במה מדובר.

4.בנוסף, האם צריך לבקש סליחה ממשהי שפגעתי בה כשהייתי בכיתה ב', וככל הנראה היא לא מקפידה עלי כיום, ולא תדע במה מדובר, ואני לא בקשר איתה.

5.ועוד משהו- מה אני צריכה לעשות עם חפצים קטנים כגון מחזיק מפתחות שאינם שלי ומצאתי אותם?

6.בנוסף, פעם אחת הלכתי לכנס של מד"א ונרשמתי לקבלת חולצה למרות שלא שלחו אלי את הקישור, ולקחתי חולצה בכנס, מה עלי לעשות איתה?

תודה רבה ושנה טובה.

תשובה

שלום

א. כן, ולו בעבורך

ב. לבטל בת מלימוד תורה (בחלקיה המותרים), הוא עבירה. שכן היא מקיימת מצוה, אם כי אינה חייבת בה. לכן יש לעשות תשובה, וידוי וחרטה וקבלה לעתיד.

ג. אם את מעריכה שנפגע, יש להתנצל.

ד. לא חייבים

ה. להכריז, ולשמור, אם יש בהם סימנים ומצאתם במקום שלא מוכח שהונח שם כהפקר

ו. אם לא היית צריכה לקבלה, אזי יש להשיב את עלותה למד"א או לבקש שימחלו לך על הסכום

כל טוב