כמה אנשים צריך לקדיש ולקדושה וכדו

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 12/08/02 13:54 ד באלול התשסב

שאלה

שלום!

אני אבל ל"ע ועובר בכל יום לפני העמוד.

מאחר והרבה מאחרים לתפילה, מתעוררות שאלות שונות לגבי אמירת דברים שבקדושה, ואפרט אותם:

1. בתחילת התפילה אין מניין. האם אפשר לומר קדיש דרבנן באמצע פסוקי דזמרא?

2. כשאני מגיע לשמונה עשרה אין עשרה שהגיעו גם הם לשמונה עשרה. האם צריך להמתין עד שיהיו עשרה שיתפללו ש"ע יחד?

3. כמה אנשים צריך שיסיימו את התפילה על מנת להתחיל בחזרת הש"ץ? עשרה? תשעה, ששה?

אודה לרב אם יוכל לציין את המקורות לתשובתו על מנת שאוכל להראות לשאר המתפללים ולמנוע מחלוקת.

בתודה,

גרשון

תשובה

שלום,
א.אין להפסיק באמצע "פסוקי דזמרא"לאמירת קדיש.("שערי תשובה"סי' נא' ס"ק ב)
ב.לכתחילה צריך שיהיו עשרה בעת התחלת תפילת העמידה.אמנם יש הסוברים כי אפשר להסתפק בששה.(מ"ב סי' סט' ס"ק ח' וכן בספר תשובות והנהגות סי קב'.)
ג.מעיקר הדין ראוי שיהיו תשעה שיענו אמן כמבואר בסימן קכד' סה'. אמנם המחבר עצמו כתב שאפשר לצרף עשירי כשהאו ישן וממילא ודאי ה"וה הדין לאדם שנמצא באמצע תפילתו.בשעת הדחק ניתן להסתפק גם בששה .(ציץ אליעזר חלק יב' סי'ט'.)