כל כמה זמן יש לבדוק תפילין

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 27/08/02 17:19 יט באלול התשסב

שאלה

האם יש צורך לשלוח את התפילין לבדיקה אחת לשבע שנים כפי שדורשת ההלכה, או שמא יש מקום לומר שהדבר נכון היה כאשר היו הולכים עם התפילין יום שלם ולא רק כשעה ביום (מכסימום...) בשעת התפילה?

(השאלה עלתה כאשר שלחתי 2 זוגות תפילין לאחר שנים רבות של שימוש, ואכן מצבם היה ממש כחדשות)

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

חנן שלום.

אין חיוב מעיקר ההלכה לבדוק בחודש אלול את התפילין, ומנהג חסידות להחמיר לבדקן בכל שנה בחודש אלול. ובמזוזות, מעיקר ההלכה חייב לבדקן פעם אחת בכל שלש שנים ומחצה, ומנהג חסידות להחמיר לבדקן באלול מידי שנה בשנה.
להרחבה עיין ב:
בירושלמי עירובין (פרק י' הלכה א'),

תניא: תפילין צריך לבדקן פעם אחת לשנים עשר חודש, דברי רבי, רשב"ג אומר אינן צריכות בדיקה, הלל הזקן אומר תפילין אלו מאבי אמא הן. ובמכילתא (סוף פרשת בא) איתא: ושמרת את החוקה הזאת למועדה מימים ימימה, מלמד שהתפילין צריכות בדיקה אחת לשנים עשר חודש, נאמר כאן ימימה ונאמר להלן ימים תהיה גאולתו, מה להלן י"ב חודש אף כאן י"ב חודש, דברי בית הלל"
ובשו"ת יחוה דעת ח"א סימן מ"ט.

בברכה,

עוזיאל