כלי גבר על אישה מכנסיים ונשק

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/02/10 13:32 ז באדר התשע

שאלה

בנוגע למצווה הכתובה בספר דברים פרק כ"ב פס' ה': "לא יהיה כלי גבר על אישה" על פיה אסור לאישה ללבוש מלבושי האיש ולהחזיק כלי נשק שמחזיקים גברים.

א'. מה לגבי נשים שעבודתן מצריכה אותן ללבוש בגדי גבר {עבודות המשק והקיבוץ למיניהן}?

ב'. צה לגבי נשים שעבודתן מחייבת אותן בנשיאה ושימוש בנשק {כגון שוטרות}?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
הפתרון למכנסיים: במקום שאין גברים אפשר ללבוש מכנסיים צנועות. או ללבוש מתחת לחצאית.
את יכולה לראות דברים בהרחבה בשעור של הרב אליעזר מלמד בקישור הבא:
http://www.yeshiva.org.il/midrash/Shiur.asp?id=1830

לעניין נשיאת נשק, להלן דברים מתוך תשובה שנכתבה בנושא: בדברים כ"ב, ה' נאמר: "לא יהיה כלי גבר על אישה ולא ילבש גבר שמלת אישה."
הגמרא בנזיר נ"ט ע"א מביאה את דברי ר' אליעזר בן יעקב:
"מנין שלא תצא אישה בכלי זין למלחמה? תלמוד לומר לא יהיה כלי גבר על אישה ולא ילבש גבר שמלת אישה – שלא יתקן איש בתיקוני אישה."
מהו בדיוק האיסור? האם לאישה יש איסור לשאת נשק בכל מקרה?
הרב עובדיה יוסף ב"חוות דעת" ח"ה סימן נ"ה מסביר שבמצב של פיקוח נפש וודאי שמותר לאישה לשאת נשק. גם הרב משה פיינשטיין פוסק שבמקומות מסוכנים בארץ ישראל צריכה האישה לשאת איתה נשק (אורח חיים חלק ד סימן ע"ה אות ג').
הרב עובדיה מוסיף נקודה נוספת חשובה:
הוא מביא בשם הב"ח והט"ז שכל האיסור ללבוש כלי גבר הוא כאשר האישה מנסה להידמות לגבר, אך במקרה שיש לאישה כוונה אחרת כגון שהיא רוצה להגן על עצמה מפני הגשם – אזי מותר לה ללבוש בגד איש. ראיה לכך היא מהגמרא בנדרים ב מ"ט ע"ב שם מסופר שר' יהודה וביתו לבשו אותו המעיל שנועד להגן עליהם מהגשם.
יוצא אם כן:
א. נשק שנועד להגן על האישה מותר בנשיאה.
ב. ייתכן שאין כל איסור כאשר אין בכוונה של האישה ל"הידמות לגבר"