כלים לפסח

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 19/03/13 09:44 ח בניסן התשעג

שאלה

האם מותר להשתמש בכלים שבהם משתמשים כל השנה בפסח? כמובן לאחר שעברו את ההכשרה המתאימה? או שעליי לקנות כלים חדשים ולהשתמש בהם? כולל כוסות, סכום סירים מחבתות וכו...

תשובה

שלום!

לא צריך לרכוש כלים חדשים לפסח, אך אם רוצים להשתמש בכלים הרגילים - חובה להכשיר אותם במיוחד לפסח.

הכלל בהכשרת כלים הוא: "כבולעו כך פולטו".

לכן: כלים שמשתמשים בהם רק לחמץ קר (קופסת הלחם, כוסות לשתיה קרה וכדומה) - יש לנקות היטב שאין חשש שנשאר שם פירור חמץ ולשטוף במים עם סבון. (קר לעניין זה הוא כל מה שלא מגיע לחום שהיד סולדת בו).

כלים שמשתמשים בהם בחמץ חם (מחבתות, סירים, סכו"ם וכדומה) - צריכים הגעלה או ליבון.

אם רק מבשלים בו במים חמץ (לדוגמא סיר שמבשלים בו איטריות) - צריך להגעיל את הסיר במים רותחים (שנראים בהם בועות גדולות מחמת החום).

אם אופים או צולים עליו ישירות חמץ (לדוגמא: רשת מנגל, תבניות של תנור וכדומה) - צריך ליבון.

יש כיום מקומות רבים שמארגנים הגעלה מרכזית וליבון מרכזי, ואפשר להביא לשם את הכלים להכשרה.

אם לא מוצאים מקום כזה - אפשר לעשות זאת בבית באופן הבא:

לוקחים סיר גדול ומרתיחים בו מים. מוסיפים מעט חומר שיתן למים טעם פגום (כמו סבון).

כשהמים רותחים בבועות גדולות - מכניסים את כל הכלים הקטנים שצריכים הגעלה. כלים ארוכים (כמו מצקת) שלא נכנסים לסיר בפעם אחת - אפשר להגעיל צד אחד ואחר כך להגעיל את הצד השני. יש לשים לב שהמים ממשיכים לרתוח כל זמן ההגעלה (מצוי שטמפרטורת המים יורדת ברגע הכנסת הכלים, כי הם מקררים את המים).

כלי גדול (סיר) - שקשה להכניס לתוך סיר אחר - אפשר לחמם בו מים עד שיגלשו, והסיר מוכשר בכך.

כל הכלים שצריכים הגעלה - צריכים להיות נקיים לפני ההגעלה (כולל בחיבורי הידיות). אם קשה לנקות אותם - ניתן ללבן אותם (כל שדבר שחייב הגעלה אפשר להכשיר גם בליבון).

ליבון - על האש של הגז מעבירים את הכלים שצריכים ליבון.
לאחר הליבון שוטפים במים קרים.

פסח כשר ושמח!