כיצד מברכים?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/05/02 12:18 כד באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב, שלום רב,

כבוד הרב כתב בתשובה לשאלה בנושא אחר לגמרי, שבעת שמברכים ברכה ראשונה, לא מחזיקים מזלג ממתכת ביד. אם כן, כשאני מברכת על אורז למשל,

1.האם עלי לברך "בידיים ריקות"? ולכוון על המזון שמונח בצלחת?

2. האם כשאומרים להחזיק את המזון ביד ימין בזמן ברכה ראשונה, מדובר רק על פרי, או משהו שאפשר להחזיק ביד?

3. כשאני אוכלת צ'יפס עם קטשופ, האם עלי לברך על הקטשופ גם?

תודות, וברכות.

תשובה

בס"ד

לשאלותיך:
1- עליך לברך "בידיים ריקות"? ולכוון על המזון שמונח בצלחת.
2- כל דבר שאפשר להחזיק ביד.
3- לא.

צרפתי לך כמה הלכות על דרך הברכה.

כיצד מברכים?

1. כשמברך ברכה ראשונה על מאכל או משקה כלשהוא, יאחזו בידו הימנית ויברך, כדכתיב "ימין ה' רוממה". גם איטר יד (מי שכותב ביד שמאל) יאחז המאכל בידו הימנית ויברך.

2. על פי הקבלה: לא יברך כשאוחז המאכל בסכין מתכת, או שאוחז סכין מתכת בידו.

3. על פי הקבלה: רצוי לא לברך כאשר אוחז המאכל במזלג מברזל - אם רק המזלג בידו מותר לברך. (במזלג מכסף, פלסטיק, זהב וכדומה - מותר).

4. המברך צריך להשמיע לאוזניו הברכה ואם לא השמיע לאוזניו יצא בדיעבד - ובלבד שיוציא המילים בשפתיו.

5. כל ברכה שאדם מברך יברך במתינות ובכוונת הלב - ולא יתעסק בשום דבר בשעה שמברך - לא ילך בשעת הברכה, לא ינגב ידיו ואפילו לא יסמן בראשו או בידיו.

6. לא יפסיק בין הברכה לטעימה אפילו בשתיקה, דהיינו: מיד בסיום הברכה יטעם מהמאכל ואפילו אם
שומע קדיש או ברכה של חבירו, לא יענה אמן ואם ענה אמן, או שענה לדבר שבקדושה - לא יברך שנית.
אם הפסיק בדברי חולין - שלא לצורך אותה אכילה יחזור ויברך שנית.

7. לכתחילה לא ידבר עד שיבלע מהמאכל קצת. ואם לא בלע, אבל החיך נהנה, יכול לענות לכל דבר שבקדושה, ולא לדברי חולין, אם דיבר בדברי חולין - לא יברך.

8. אם רואה ערווה - אסור לברך. כמו כן אסור לברך ללא כיסוי ראש.