כיצד יתכן חיוב מלקות על קללת אב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 28/10/19 00:09 כט בתשרי התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

איך לוקה 4 ? הרי יש עונש מוות על מקלל אביו

4 פעמים 39 ועונש מוות ?

ספר החינוך מצוה עא - שלא לקלל הנשיא (שמות כב כז)

ועובר עליה וקללו בשם או בכנוי, לוקה שלש מלקיות. ואם בן הנשיא קללו לוקה ארבע, שלש שאמרנו ואחד משום מקלל אביו שמות כ"א, י"ז.

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בספר החינוך, באיסור קללת אב ואם (מצווה רס) כתוב: "ומה שאמרו (שבועות לה, א) שאין חיוב מיתה לבן עד שיקללם בשם מן השמות המיחדים, אבל המקללן בכינוי פטור מסקילה, ולוקה כדרך שלוקה על קללת אדם כשר".

לכן צריך להסביר גם כאן שקללם בכינוי ולא בשם מן השמות המיוחדים. לכן אינו חייב מיתה אלא מלקות.