כיבוד הורים מתעללים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/10/12 08:53 יג בחשון התשעג

שאלה

שלום וברכה,

רציתי לדעת עד היכן מגיעים גבולות כיבוד הורים.

כאשר אבא מתנהג אלי בצורה שגורמת לי נזקים - האם אני צריכה לספוג אותם ?

אני מתכוונת לנזקים מבחינה נפשית, כמו שמרים עלי את קולו בצעקות בטונים מפחידים (ללא כל סיבה הגיונית) והדבר גורם לי לפחד, ולנדודי שינה.

האם מותר לערב את הרשויות בנדון, כאשר מתנהג בצורה כמעט אלימה?

תודה רבה ויישר כוח.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מצוות כיבוד הורים לא כוללת חובה לסבול מההורים. אמנם יש בחז"ל תאורים של בנים שסבלו באהבה והמשיכו לכבד את הוריהם אבל אלו מקרים מיוחדים (אפשר לעיין בפרשנים שם).

כל מה שתעשה כדי להגן על עצמך מותר לך (ואף חובתך) לעשות. לכן אתה יכול לבקש טיפול רגשי או לבקש לעזוב את הבית וכד'.

לאחר שתתחיל פגישות עם גורם מקצועי לטיפול בך (עובד סוציאלי - יועץ - פסיכולוג) תתיעץ איתו אם כדאי להביא גם את האבא לטיפול, לעיתים קרובות זה לטובתו האמתית של האבא. במקרה כזה תחשבו יחד מה הדרך הנכונה להביא את האבא לטיפול.