כוכב

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 15/10/18 12:18 ו בחשון התשעט

שאלה

שלום. בחזל מביאים על כוכבי לכת במערכת השמש גם הרמבם, כוכב שקוראים לו כוכב..

מי זה בדיוק? כי למדע יש שמות אחרים..

מי זה כוכב כוכב מתוך שבעת כוכבי הלכת בשפה מודרנית? או שחזל אמרו על כוכב שלא נמצא? תודה

תשובה

ב"ה

שלום.

בתוך כל מערכת מליוני הכוכבים שברא הקב"ה ישנם 7 כוכבים מיוחדים שנקראים בקיצור :

חנכ"ל שצ"מ, חמה, נוגה, כוכב, לבנה, שבתי, צדק, מאדים .

ויש להם משמעות הלכתית כפי שנפסקה ההלכה בספר ערוך השולחן אורח חיים סימן רכט

"וכן כשתחזור הלבנה לתחלת מזל טלה בתחלה החדש ולא תהיה נוטה לא לצפון ולא לדרום וכן כשיחזרו כל כוכב וכוכב מחמשת הכוכבים שהם שבתי צדק מאדים כוכב נוגה לתחלת מזל טלה ולא יהיה נוטה לא לצפון ולא לדרום וכן בכל עת שיתראה מזל טלה עולה מקצת המזרח על כל אחד מאלו מברך עושה מעשה בראשית דמפני ששבעה כוכבים אלו: שבתאי צדק מאדים חמה נגה כוכב לבנה הם עיקרי הכוכבים הפועלים בארץ ע"פ פקודתו יתברך ולכן כשרואה אותם במצבם כמו שהיו בתחלת הבריאה בששת ימי בראשית מברכים עליהם עושה מעשה בראשית וטלה הוא ראש המזלות וכשעומדים בתחלתו זהו כתחלת בריאתו ואין אנו מברכין ברכה זו בהלבנה והכוכבים כי אין אנו בקיאים בזה ויש עוד פירושים בזה והעיקר כמ"ש שזהו פירש"י והרמב"ם."

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.